Пикантен тажин с кюфтенца, булгур и нахут

20 January 2020 13:57
Пикантен тажин с кюфтенца, булгур и нахут
55 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 484
  • маз 12
  • нас. маз 3
  • въгл 47
  • захар 15
  • фибри 15
  • прот 40
  • сол 1

Продукти

2 глави лук, единият на четвъртини,
другият разполовен и нарязан
2 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
1 яйце
1 с.л. лют червен пипер
500 г нетлъста телешка кайма
2 ч.л. рапично олио
4 големи моркова, нарязани на пръчици
1 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. смлян кориандър
400 г консерва нарязани домати
кората от 1 лимон, обелена
и нарязана 
на ивички
12 маслини каламата, нарязани
1 с.л. зеленчуков бульон на прах
малка връзка кориандър,
листата 
нарязани
За булгура
200 г булгур
400 г нахут от консерва
по 2 ч.л. зеленчуков бульон на прах и
смлян кориандър

Приготвяне

1 Сложете нарязания на четвъртини лук в кухненски робот и смелете на ситно. Добавете 1 с.л. доматено пюре, чесъна, яйцето и лютия пипер и смелете за кратко отново. Изсипете в купа, добавете каймата и омесете с ръце. Разделете на 24 еднакви части и оформете на топчета. Сложете в хладилник за 15 мин.
2 Загрейте олиото в голям тиган и запържете кюфтенцата за 5-10 мин, докато се зачервят от всички страни. Извадете в чиния.
3 Добавете в тигана нарязания лук и морковите и ги запържете, като разбърквате, за да омекнат леко. Добавете подправките и доматите, налейте и половин консерва вода. Добавете лимоновата кора, останалото доматено пюре, маслините и бульона на прах. Върнете кюфтенцата в тигана, покрийте с капак и гответе 15 мин, докато морковите омекнат. Добавете листата кориандър.
4 Докато кюфтенцата се готвят, сложете в съд булгура и нахута, заедно с течността от консервата. Добавете две консерви вода, бульона и кориандъра. Покрийте и гответе 10 мин, докато булгурът омекне, а течността се абсорбира. Сервирайте половината от ястието сега, а остатъка приберете и охладете за друг ден.

gf съвет:

Тук сме включили комплексни, даващи енергия въглехидрати под формата на полезни за сърцето пълнозърнести храни. Всички те са богати на фибри и помагат за контрол на кръвната захар.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ