Печено пиле с лимон и розмаринови зеленчуци

- ккал 427
- маз 23
- нас. маз 5
- въгл 12
- захар 10
- фибри 10
- прот 38
- сол 1
Продукти
4 големи моркова (около 400 г),нарязани на едро
1 глава целина (около 575 г обелено
тегло), нарязана на кубчета
1 голяма ряпа (550 г необелено тегло),
нарязана на четвъртини
и след това на дебели резени
2 глави червен лук,
нарязани на едри полумесеци
1 глава чесън
2 с.л. рапично олио
2 стръка розмарин, листата
и стеблата отделно
1 лимон
1 средно голямо пиле (около 1,4 кг)
400 г бейби кейл
Приготвяне
1 Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Сложете морковите, целината, ряпата, лука и чесъна в голяма тава заедно с олиото, стръкчетата розмарин и малко смлян черен пипер. Разбъркайте добре и печете 5-10 мин, докато приготвите пилето.
2 Настържете лимоновата кора и изстискайте сока от лимона, сложете настрана и пъхнете изстисканите половинки и стеблата от розмарина във вътрешността на пилето. Разбъркайте зеленчуците, поръсете отгоре лимоновата кора и полейте с лимоновия сок. Поставете отгоре пилето и печете 1–1 ¼ ч, докато пилето се изпече, но е още сочно. Извадете пилето от фурната и оставете да отпочине 10 мин. Дръжте зеленчуците във фурната и попарете половината от бейби кейла.
3 Изстискайте чесновите скилидки от обвивките и поднесете половината от чесъна и печените зеленчуци заедно с бутчетата на пилето и попарения кейл. Поднесете половината от бялото месо с останалите зеленчуци и останалия кейл в друг ден, запазете втората половина от бялото месо за мексиканската бобена супа.