Печено пиле с лимон и розмаринови зеленчуци

25 February 2019 14:58
Печено пиле с лимон и розмаринови зеленчуци
110 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 427
  • маз 23
  • нас. маз 5
  • въгл 12
  • захар 10
  • фибри 10
  • прот 38
  • сол 1

Продукти

4 големи моркова (около 400 г),
нарязани на едро
1 глава целина (около 575 г обелено
тегло), нарязана на кубчета
1 голяма ряпа (550 г необелено тегло),
нарязана на четвъртини
и след това на 
дебели резени
2 глави червен лук,
нарязани на едри 
полумесеци
1 глава чесън
2 с.л. рапично олио
2 стръка розмарин, листата
и стеблата 
отделно
1 лимон
1 средно голямо пиле (около 1,4 кг)
400 г бейби кейл

Приготвяне

1 Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Сложете морковите, целината, ряпата, лука и чесъна в голяма тава заедно с олиото, стръкчетата розмарин и малко смлян черен пипер. Разбъркайте добре и печете 5-10 мин, докато приготвите пилето.
2 Настържете лимоновата кора и изстискайте сока от лимона, сложете настрана и пъхнете изстисканите половинки и стеблата от розмарина във вътрешността на пилето. Разбъркайте зеленчуците, поръсете отгоре лимоновата кора и полейте с лимоновия сок. Поставете отгоре пилето и печете 1–1 ¼ ч, докато пилето се изпече, но е още сочно. Извадете пилето от фурната и оставете да отпочине 10 мин. Дръжте зеленчуците във фурната и попарете половината от бейби кейла.
3 Изстискайте чесновите скилидки от обвивките и поднесете половината от чесъна и печените зеленчуци заедно с бутчетата на пилето и попарения кейл. Поднесете половината от бялото месо с останалите зеленчуци и останалия кейл в друг ден, запазете втората половина от бялото месо за мексиканската бобена супа.


Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ