Бисквитени барчета със солен карамел

25 February 2019 15:12
Бисквитени барчета със солен карамел
60 мин. Средно Порции 18

  • ккал 137
  • маз 8
  • нас. маз 5
  • въгл 13
  • захар 8
  • фибри 2
  • прот 2
  • сол 0

Продукти

За бисквитената основа
80 г овесени ядки
20 г смлени бадеми
50 мл кленов сироп
3 с.л. кокосово масло, разтопено
За карамеления пълнеж
125 г фурми сорт „Меджул“
1 ½ с.л. гладко фъстъчено
или бадемово 
масло
2 с.л. кокосово масло, разтопено
½ с.л. бадемово мляко
щедра щипка сол
За топинга
150 г черен шоколад без млечни продукти

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и покрийте широка тава с хартия за печене.
2 За основата разбийте овесените ядки в кухненски робот, докато заприличат на брашно. Добавете останалите съставки и разбийте отново, докато сместа започне да се слепва. Прехвърлете в купа, после оформете руло и отрежете 18 еднакви по размер правоъгълни барчета с размери около 9 х 2 см. Сложете ги в тавата и с помощта на малък палетен нож заоблете краищата и страните на всяко барче. Запечете за около 10 мин, докато стане светлозлатисто в краищата, после оставете да се охладят.
3 През това време сложете всички съставки за карамеления пълнеж в кухненски робот и разбийте, докато се образува гладка и лъскава смес. С помощта на шпатула съберете сместа и оформете с ръце 18 еднакви по размер топчета.
4 Щом бисквитите изстинат, разпределете карамела върху тях. С пръсти гопритиснете към формата и загладете отвън, ако има неравности, особено в краищата (иначе ще стърчат под шоколадовата заливка).
5 Разтопете шоколада на водна баня в огнеупорна купа, поставена върху тенджера с къкреща вода – уверете се, че водата не докосва дъното на купата (в противен случай шоколадът ще се пресече и ще стане зърнист). Внимателно потопете една от карамелените бисквити в шоколада, като я обърнете бавно с малък палетен нож (използвайте го да извадите по-лесно бисквитата). С лъжица полейте още шоколад върху бисквитата, за да се покрие напълно. Оставете излишния шоколад да се оттече в купата, после внимателно сложете бисквитата обратно в покритата с хартия тава.
6 Повторете с останалите бисквити, после охладете в хладилника за поне 30 мин, докато шоколадът стегне. Сложете бисквитите в кутия с капак и съхранявайте в хладилника. Ще се запазят до 5 дни.
Прочетете повече за:
вегани
Списанието
BBC GoodFood България Брой 193
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ