Калмари темпура със сос нам джим

26 February 2019 13:19
Калмари темпура със сос нам джим
60 мин. Средно Порции 4

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

3 средно големи калмара
растително олио за пържене
1 лайм за сервиране
За соса нам джим
50 г светлокафява захар
40 мл сок от лайм (от около 3-4 лайма)
40 мл рибен сос нам пла
2 червени люти чушки, ситно нарязани
4 скилидки чесън, ситно нарязани
30 г джинджифил, ситно нарязан
50 г печено кашу или фъстъци, ситно
нарязани
½ малка връзка кориандър, ситно
нарязан (използвайте останалия
по-долу)
За тестото
70 г нишесте
30 г брашно
80 мл газирана вода, студена
малка шепа натрошен лед
½ малка връзка кориандър, ситно
нарязана

Приготвяне

1 За да подготвите калмарите, бръкнете внимателно в тях и извадете вътрешностите. Внимателно издърпайте пипалата и отделете вътрешностите, като внимавате да не скъсате торбичката с мастилото. Ако се разтече, не се притеснявайте, просто ще имате повече за чистене.
2 Отрежете пипалата точно над очите и срежете по-дългите пипала на две. Ако са къси, оставете ги цели. Хвърлете вътрешностите и главата.
3 Махнете острия шип на калмара. Бръкнете в него и напипайте шипа. Ще се отдели лесно, прилича на парченце пластмаса. Хвърлете го.
4 С пръсти отстранете „крилцата” от двете страни на тялото на калмара. Обелете кожата и отделете тялото и „крилцата”.
5 Пригответе тялото. Ще видите, че на мястото на прикрепяне на шипа има нещо като линия. Прокарайте остър нож по нея и разтворете тялото. Остържете го от вътрешната страна и го нарежете на хапки. Изплакнете пипалата, „крилцата” и тялото обилно и ги оставете в купа с ледено студена вода.
6 За соса нам джим първо разтворете захарта в сока от лайм и в рибения сос. Разбъркайте с лютата чушка, чесъна, джинджифила и ядките и оставете настрана.
7 За тестото смесете брашното и нишестето с щипка сол и щипка прясно смлян черен пипер. Разбийте ги с газираната вода и натрошения лед и добавете кориандъра.
8 Загрейте олиото във фритюрник или в дълбока тенджера с дебело дъно (не я пълнете повече от половината) до 180°С или докато хапка хляб се запържи до кафяво за около 45 сек. Отцедете калмара, пуснете го в тестото и разбъркайте добре. Запържете го на два пъти, като внимателно намачквате парченцата калмар с пръсти, за да не слепнат в олиото. Пържете ги за 2-3 мин, докато добият лек златист цвят и станат хрупкави. Отцедете ги върху кухненска хартия и ги подправете на вкус.
9 Добавете кориандъра към соса и го сипете в купичка. Наоколо натрупайте от калмара темпура и го поръсете със сок от лайм.
Прочетете повече за:
калмаринам джинРой Брет
Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ