Деси Бакърджиева: Много е ценно рецепти да се предават от поколение на поколение

26 February 2019 13:46
Деси Бакърджиева: Много е ценно рецепти да се предават от поколение на поколение
Само да споменем, че тя е успешна българска актриса и да спрем дотук, би било меко казано „неизчерпателно“, защото интересите и дейностите на Деси Бакърджиева се простират както в сферата на изкуството, образованието, благотворителните каузи и автомобилизма, така и в света на кулинарията, което я превръща в чудесен събеседник за екипа на BBC Good Food България. За нас е удоволствие да споделим малка част от наследените ѝ семейни готварски рецепти в коледния ни брой!


Деси, наистина знаеш как да ни изненадаш предпразнично! Предоставяш ни сладка рецепта, която знаеш от твоята баба, и солена – наследство от дядо ти. В крайна сметка кой от двата вкуса предпочиташ повече?
Трябва да има баланс! Обичам ги и двата, но съм на периоди. Освен това ми прави впечатление, че когато човек има много да чете, мозъкът му има нужда от захар. Но генетично не сме устроени така, че да можем да консумираме големи количества захар. Определено забелязвам, че в тези периоди искам да имам нещо сладичко в мен. Но като цяло предпочитам солените неща. На времето много често правех соленки. Много пъти съм казвала, че в кухнята трябва да има и любов! Рецептата за сладкиша със сливи, който с най-голямо удоволствие приготвих и споделям с вас, знам още от детството ми от моята баба Яна. Тя беше от малкото хора, които умееха да правят торти на 2-3 етажа. Обичаше да приготвя различни видове храни – първо, второ, трето... ордьовърът, предястията трябваше да бъдат по няколко! Държеше масата да бъде пълна. Беше много интересно, когато със сестра ми ѝ бяхме на гости, защото точно като една истинска вълшебница, баба превръщаше всичко в ритуал. Тя можеше да накара човек, който изобщо не се вълнува от кухня, да се влюби и да запали кулинарната искра в него. Не знам дали съм го възприемала по този начин, защото съм била дете или защото съм изпитвала огромна любов към нея. Но е факт, че другите хора я оценяваха като мен. Знам, че всичко, което ни завеща, като рецепти, знания и отношение към хората, е едно от най-ценните неща и съм изключително благодарна, че съм познавала такава личност.

Напълно сме съгласни. Сега ни издай кой е фаворитът ти между киселото, горчивото и лютото?
Никога не съм яла люто до момента, в който забременях. Тогава открих лютите чушки! Изяждах по половин, един буркан люти чушлета. Много беше хубаво, защото това ми доставяше голямо удоволствие и всъщност, задавайки си въпроса: „Какво ми става?“, си дадох сметка, че в тях има витамин С и са много полезни за кръвообръщението. Обичам ги и с годините вече успявам да ги различавам кои са много люти. Колкото по-остра е чушчицата, толкова по-люта е. По-облите в края си могат да се консумират по леко. Причината е спецификата на сорта. Хубаво е човек да приема разнообразна храна.

Подозираме, че си имаш малка помощничка в кухнята...
В момента дъщеря ми е в процес на адаптиране към кухнята, така да се каже по-елегантно. Тя готви вкусно, научи се на много неща, но след нея се налага да чистим всичко по два пъти! Миналата седмица прави палачинки. Прибирам се след снимки и какво заварвам в кухнята? Дори на хладилника отгоре имаше брашно! (Смеем се.) Голям сладур е! Искрено се надявам хората наистина да оценяват, че няма по-важно от семейството, домашния уют и тези смешни и вълшебни моменти. Всичко останало е суета!

А какво обича да є приготвя мама?
Кавърма и винен кебап.

Доставя ли ти удоволствие да готвиш за приятели?
Така, сега ще ви разкажа един кошмар. Преди години мои приятели искаха да им приготвя нещо бързо. А те не ядат риба, не искаха месо, какво да им направя? Нещо с кайма... мусака! Уточнявам, че обичам месото ми да престои овкусено и после да се захвана с останалото, но тогава нямах време. Спомням си, че бях взела само телешка, а е препоръчително да бъде и телешка и свинска, за да бъде мусаката по-вкусна. Приятелите ми изразиха недоволство: „Каква е тази мусака? Защо има такъв вкус?“. Заех защитна позиция и обясних, че съм взела само телешка кайма. Набедиха ме, че не мога да готвя. (Смее се) „Обидена“ от този факт, реших, че трябва да се реванширам за мусаката. По класическа рецепта я приготвих отново, като този път каймата беше 50/50 телешка и свинска, като ѝ добавих и соев сос, за да няма дъх. После прибавих подправките и накрая направих една дебела заливка. Когато я сервирах, те бяха изненадани и знаете ли какво се случи? След 15 минути се върнах при тях, установих, че мусаката беше абсолютно изядена!

Кои са ти любимите рецепти, които си научила от списание BBC Good Food България?
От вас съм взела 2-3 рецепти, които си приготвям и до ден днешен. Едната е за пържолки с гъбки и сметанов сос. Но тя беше в по предишни издания. Другата е истинска класика! Сьомга! В този период много обичам да ям сьомга. Тя е много полезна рибка и причината не е, защото е много модерна! Аз ям по два пъти седмично, което ми е позволено. Като каза позволено, признай ни кои са твоите т.нар. забранени хранителниудоволствия? Има една торта с маскарпоне и течен шоколад... Последния път изядох много от нея и се чувствах ужасно виновна! (Смеем се)

Наближава един от най-светлите празници. Не мога да не те попитам дали спазваш коледните пости?
Наскоро правих ремонт и премествах от едно място на друго. Но не мога да си намеря една от безценните ми готварски книги. Тя е една бяла книга от 80-те години с домашни рецепти. Вътре си бях отбелязвала постни рецепти, защото наистина през този период от годината е хубаво, че има хора, които постят. Аз съм една от тях. Честно да ви кажа, има ужасно много рецепти за постни ястия, които са много вкусни. Въпросът е да се спазват пропорциите, защото понякога може да се окаже опасно и рисковано да се импровизира. Освен това съм научила от баба ми, че в сладкарството най-важна е пропорцията. Там трябва да бъдеш абсолютен математик, за да се получи вълшебство на финала. Сладките са сладост на живота!

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИВЕЛИН СОЛАКОВ

Интервюто е публикувано в брой 190 на списание BBC Good Food България!

Всички права са запазени!Прочетете повече за:
Деси Бакърджиеваинтервю
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ