Класически спагети Болонезе

Винаги лесно

11 March 2019 11:12
Класически спагети Болонезе
70 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 801
  • маз 17
  • нас. маз 5
  • въгл 100
  • захар 17
  • фибри 10
  • прот 51
  • сол 1

Продукти

2 с.л. зехтин
1 голяма глава лук, ситно нарязана
2 стръка целина, ситно нарязани
2 моркова, ситно нарязани
50 г панчета, на кубчета
400 г телешка кайма, без мазнина
150 г пилешки дробчета, ситно
нарязани, почистени от мазнината и
жилите
1 голям дафинов лист
4 с.л. доматено пюре
150 мл бяло вино
500 мл пресен пилешки бульон
300 мл доматен сос пасата
500 г спагети
50 мл пълномаслено мляко
пармезан, настърган, за сервиране

Приготвяне

1 Загрейте 1 ½ с.л. зехтин в тенджера на слаб до умерен огън. Сложете лука, целината и морковите с щипка сол. Запържете ги за 10 мин, като разбърквате от време на време, докато омекнат, но без да потъмняват. Извадете ги с решетеста лъжица в чиния.
2 Сипете останалия зехтин в тенджерата, увеличете огъня и запържете панчетата за 3-4 мин до златисто. Добавете каймата и пилешките дробчета. Гответе още 5 мин до кафяво, като разтрошавате каймата с дървена лъжица.
3 Върнете зеленчуците при каймата и добавете доматеното пюре и дафиновия лист. Гответе още 1 мин и разбъркайте добре. Налейте виното и изчакайте да изври наполовина. Сипете бульона и пасатата, подправете на вкус и изчакайте соса да заври. Намалете огъня до умерен и оставете всичко да къкри 35-40 мин, като разбърквате от време на време. Трябва да получите гъст сос.
4 Кипнете голяма тенджера подсолена вода около 15 мин преди сосът да стане готов. Сварете спагетите според инструкциите на опаковката, като внимавате да останат ал денте, т.е. леко твърди. Отцедете ги.
5 За да завършите соса, разбъркайте го с млякото и подправете на вкус. Сложете спагетите в чиния, а отгоре сипете от соса Болонезе. Поръсете с настърган пармезан и сервирайте.
Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ