Салата с пиле, запечен ананас и тайландски дресинг

Вдъхновете се

11 March 2019 13:49
Салата с пиле, запечен ананас и тайландски дресинг
40 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 326
  • маз 12
  • нас. маз 2
  • въгл 22
  • захар 20
  • фибри 5
  • прот 29
  • сол 2

Продукти

100 г зелен боб, с връхчетата
3 пилешки гърди без кожа
1 малък ананас
1 с.л. фъстъчено масло
малка връзка мента, листата откъснати
½ малка връзка кориандър, листата
откъснати
100 г соеви кълнове
50 г запечени фъстъци, едро натрошени
150 г чери домати, разполовени
За тайландския дресинг
3 червени люти чушки „птиче око“, без
семките, едро нарязани
1 с.л. палмова захар или мека
светлокафява захар
2 скилидки чесън
½ малка връзка кориандър, едро
нарязан
2 с.л. рибен сос
2 лайма, настърганата кора и сокът
1 с.л. фъстъчено масло

Приготвяне

1 Кипнете тенджера с подсолена вода. Добавете зеления боб, варете 30 сек, после го извадете с решетъчна лъжица и го сложете в студена вода. Загрейте отново водата до кипване, добавете пилешките гърди и намалете огъня до умерен, така че да има леки мехурчета. След 3 мин отстранете тенджерата от котлона, но оставете месото да продължи да се задушава още 10 мин. Проверете дали е готово и отцедете или оставете да се задушава още няколко минути, ако е нужно.
2 Обелете ананаса и го разрежете на четири по дължина. Изрежете твърдата част и нарежете ананаса на тънки резени. Загрейте грил тиган, докато стане горещ. Намажете ананаса с малко фъстъчено масло и го запечете за 1-2 мин от всяка страна, докато се появят черни ивици и започне да омеква. Прехвърлете го в чиния.
3 За дресинга сложете лютите чушки в малка купа, залейте ги с гореща вода и ги оставете настрани за 5 мин. Смесете захарта, чесъна и кориандъра и ги счукайте в хаванче. Отцедете лютите чушки, добавете ги в хаванчето и ги счукайте заедно със сместа. Прибавете останалите съставки от дресинга и опитайте дали сте постигнали добър баланс между люто, сладко, кисело и солено - доовкусете, ако има нужда, с люти чушки, захар, лайм или рибен сос.
4 Накъсайте пилешкото и го сложете в голяма чиния заедно с останалите съставки за салатата. Полейте с дресинга и разбъркайте, преди да сервирате.


Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ