Мека полента с печена тиква, кейл и лешници

Вдъхновете се

11 March 2019 14:02
Мека полента с печена тиква, кейл и лешници
65 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 442
  • маз 23
  • нас. маз 5
  • въгл 37
  • захар 7
  • фибри 8
  • прот 18
  • сол 1

Продукти

100 г лук шалот
½ тиква цигулка, обелена
и нарязана на 
хапки
3 с.л. зехтин
3 стръка мащерка, листата откъснати
2 скилидки чесън, смачкани
½ ч.л. едро смлян лют червен пипер
щипка настъргано индийско орехче
200 г кейл, без стеблата
настърганата кора и сокът от 1 лимон
50 г лешници, разполовени
или едро 
натрошени
700 мл пилешки или зеленчуков бульон
150 г фина полента
50 мл прясно мляко
50 г пармезан и няколко люспи за
сервиране

Приготвяне

1 Кипнете вода, сложете лука в купа и го полейте с врялата вода, оставете го за 10 мин. Така ще го обелите по-лесно. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване).
2 Щом се охлади леко, отцедете и обелете лука, разполовете го. Сложете лука и тиквата в тава, полейте ги с 1 с.л. зехтин и овкусете. Запечете за 25 мин.
3 Добавете мащерката, чесъна, лютия червен пипер, индийското орехче, кейла, лимоновата кора и лешниците в тавата. Овкусете и полейте с останалия зехтин. Върнете във фурната за още 15 мин.
4 Когато зеленчуците се запекат, кипнете бульона в тенджера. Добавете полентата постепенно на тънка струйка, като разбърквате непрекъснато. Гответе 2-3 мин, после добавете млякото, овкусете добре и разбъркайте вътре сиренето. Полентата трябва да бъде с консистенцията на рохкав намачкан картоф. Запазете топло, докато стане време за сервиране - полентата ще хване коричка и ще стегне, ако я оставите твърде дълго, така че я покрийте с парче хартия за печене и добавете още малко прясно мляко, ако има нужда.
5 За да сервирате, сипете топлата полента в голяма чиния и покрийте със запечени зеленчуци. Полейте отгоре лимонов сок и добавете  няколко люспи пармезан.
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ