Скумрия масала

Вдъхновете се

11 March 2019 14:33
Скумрия масала
35 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 783
  • маз 58
  • нас. маз 16
  • въгл 13
  • захар 10
  • фибри 3
  • прот 50
  • сол 1

Продукти

4 риби скумрия, почистени,
без главата, 
измити
малко слънчогледово олио
ориз, за сервиране (по желание)
За масала пастата
1 ч.л. семена кимион
½ ч.л. семена кориандър
½ ч.л. семена фенел
2 ч.л. гарам масала
1 печена червена чушка от буркан
2 скилидки чесън
4-5 см парче пресен джинджифил,
обелен и едро нарязан
1 малка глава лук, разполовен
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. кокосови стърготини
За зеленото кисело мляко
250 г кисело мляко
малка връзка кориандър
и още няколко 
листа за сервиране
2 лайма, настърганата кора от 1,
сокът 
от ½, 1 на резени за сервиране
1 ч.л. захар
2 стръка пресен лук
За маринования лук
1 глава червен лук, тънко нарязан
сокът от ½ лайм
½ ч.л. захар

Приготвяне

1 Първо пригответе масала пастата. Сложете семената в сух тиган и ги запечете за 1-2 мин, докато отпуснат аромата си. Прехвърлете ги в малката купа на кухненския робот. Добавете останалите съставки за пастата, овкусете със сол и разбийте, докато всичко се нареже на ситно и се смеси добре. Сипете малко вода и разбъркайте отново.
2 Нацепете всяка риба на няколко места от двете страни. Натъркайте пастата в рибата, така че да проникне в разрезите. Покрийте с прозрачно фолио и охладете за 1 час или за цяла нощ, ако желаете.
3 За киселото мляко смесете съставките в малката купа на кухненския робот, овкусете добре и охладете, докато стане време за сервиране. Сложете съставките за маринования лук в купа. Разтъркайте лука със сока от лайм и захарта в продължение на 1-2 мин, похлупете и оставете настрани на стайна температура за 30 мин или за цяла нощ, ако желаете.
4 Ако сервирате рибата с ориз, пригответе го по ваш вкус. Загрейте грила силно. Сложете скумрията в тава, покрита с алуминиево фолио. Полейте я с малко олио и запечете за 5-6 мин от всяка страна, докато месото на рибата се сготви отвътре - трябва лесно да се отделя от костите, когато я натиснете с нож.
5 За да сервирате, подредете рибата в чиния. Ако киселото мляко се е сгъстило, разредете го с малко вода - трябва да прилича на сметана. Полейте рибата с млякото, сложете отгоре маринования лук, листата кориандър и резените лайм. Сервирайте ориза отстрани с още зелен млечен сос.
Списанието
BBC GoodFood България Брой 193
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ