Задушени телешки бузи с горчичено масло

Вдъхновете се

11 March 2019 14:53
Задушени телешки бузи с горчичено масло
325 мин. Средно Порции 4

  • ккал 546
  • маз 29
  • нас. маз 13
  • въгл 17
  • захар 11
  • фибри 5
  • прот 47
  • сол 2

Продукти

4 телешки бузи, около 250 г всяка,
почистени от излишната мазнина и
сухожилия
500 мл бутилка тъмна бира
2 с.л. растително олио
2 моркова, едро нарязани
1 голяма глава лук, едро нарязана
2 стръка целина, едро нарязани
1 глава чесън, скилидките отделени и
обелени
няколко стръка мащерка и розмарин
1 л пилешки бульон
За горчиченото масло
80 г масло, меко на стайна температура
1 ч.л. английска горчица
2 глави лук шалот, много ситно нарязани
За сервиране
сварен перлен ечемик
задушени зелени листа

Приготвяне

1 Два и половина дни преди да сервирате ястието сложете бузите в купа и ги полейте с бирата. Похлупете и мариновайте в хладилника за 24 часа.
2 До два дни предварително направете горчиченото масло, като разбиете в купа с дървена лъжица всички съставки с 3/4 ч.л. сол. Прехвърлете върху фолио, завийте и оформете на руло. Сложете в хладилника, докато стане време за използване.
3 Загрейте фурната на 140°С (120°С с обдухване). Извадете бузите от бирата, подсушете ги с кухненска хартия и овкусете, като запазите бирата. Загрейте олиото в широк огнеупорен съд или в тенджера с дебело дъно. Запържете бузите от всички страни и ги извадете настрана. Добавете зеленчуците и чесъна в горещия съд и гответе 10 мин, докато покафенеят.
4 Върнете бузите в съда заедно с бирата, бульона и зелените подправки. Бавно загрейте до кипване, като отстраните пяната от повърхността. Похлупете с плътен капак или фолио и задушете във фурната за 4 часа, докато месото стане много крехко.
5 Щом се сготвят, оставете бузите да изстинат в течността от готвенето – така ще добият повече аромат. След това похлупете и охладете за цяла нощ в хладилника.
6 На следващия ден извадете бузите от хладилника. Сложете съда на умерен огън да се загрее добре, преди да извадите бузите в чиния и да прецедите течността през фина цедка в тенджера. Оставете течността да бълбука в тенджерата върху котлона за 15-20 мин, докато
 се редуцира до богат сос. Овкусете и върнете бузите в соса да се стоплят отвътре. Извадете ги отново, нарежете ги на резени и ги разпределете в чиниите, като ги полеете със соса. Добавете парче горчичено масло отгоре и сервирайте с перлен ечемик и задушени зелени листа.
Прочетете повече за:
замразява сежелязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ