Вълшебната сила на грейпфрута

19 March 2019 13:43
Вълшебната сила на грейпфрута
Здравословната слава на грейпфрута съвсем не е от вчера – още преди няколко века хората са били запознати с чудодейните му свойства, но просто не са знаели на какво се дължат те.

Когато капитан Джеймс Шадок донася от Барбадос в Европа този плод за първи път, едва ли е предполагал колко широка популярност ще добие „райският цитрус“.

Днес вече почти на всеки от нас е известно, че екстрактът от грейпфрут изобилства от биофлавоноиди и витамин С, а това го прави изключително подходящ за прием в сезоните с традиционно повишен риск от настинки и вирусни инфекции.

Едва ли има човек, който да не признава удивителните качества на грейпфрута. В пулпата му например се съдържа букет от вещества, които се надпреварват в полезните си свойства - органични киселини, витамини, флавоноиди, пектин и целулоза.

Семките му обаче са истински безценното нещо в този изключителен плод.

Екстрактът от семки на грейпрфут съдържат вещества, за които вече доста проучвания сочат, че убиват над 60 типа бактерии и гъбички – действието им е толкова силно, че наподобява и може дори да замести някои противогъбични медикаменти.

Екстрактът убива бактериите, като унищожава мембраните им, а гъбичките умират в процес, наречен апопстоза, в който клетките им се саморазрушават.

Семките освен това са пълни с антиоксиданти, които предпазват организма от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Към това прибавяме и факта, че са богати на есенциални мазнини, витамин Е, флаваноиди и полифеноли, и получаваме един абсолютно фантастичен коктейл от полезни вещества. За тези от нас, които все се борят с излишни килограми, също има добри новини - нарингенинът и пектинът, съдържащи се в грейпфрута, засилват обмяната на веществата и подобряват хранителния процес, а също така понижават нивата на кръвната захар. Тоест – помагат ни в борбата с наднорменото тегло!

Всичко това неслучайно прави грейпрфута идеален източник на хранителни вещества и го слага на почетно място в един здравословен режим на хранене.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ