Пикантен опушен ориз Джолоф с кокосови пържени плантани

Вдъхновете се

20 March 2019 13:56
Пикантен опушен ориз Джолоф с кокосови пържени плантани
50 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 479
  • маз 17
  • нас. маз 7
  • въгл 71
  • захар 15
  • фибри 5
  • прот 8
  • сол 1

Продукти

400 г ориз басмати
400 г консерва домати
1 червена чушка
1 глава червен лук, разполовен
1 скилидка чесън
1 люта чушка скоч боне, без семките, ако не
искате да е твърде люто
4 с.л. растително олио
3 дафинови листа
1 клонка мащерка
1 ч.л. кайенски пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян черен пипер
60 г доматено пюре
За пържените плантани
4 с.л. кокосово масло
2 плантана, обелени и нарязани на 1 см резени

Приготвяне

1 Сложете ориза в голяма цедка, изплакнете обилно, за да премахнете нишестето и го накиснете в чиста вода за 5 мин. Отцедете и сварете за 5 мин, докато почти се свари, отцедете, изплакнете и оставете настрана.
2 Смелете в блендер доматите, чушката, половината лук, чесъна и лютата чушка.
3 Нарежете на тънко останалия лук. Загрейте олиото в голям дълбок тиган. Добавете нарязания лук, дафиновите листа, мащерката и гответе на умерен огън около 8 мин, докато лукът омекне и стане ароматен.
4 Добавете подправките с 1 ч.л. морска сол, гответе още няколко минути и добавете доматеното пюре, гответе още 1-2 мин.
5 Добавете половината от доматената смес (замразете остатъка за следваща употреба). Добавете полусготвения ориз и разбъркайте. Добавете още малко вода, намалете огъня, покрийте с капак за 5-10 мин, докато всичко се сготви напълно. Времето за готвене зависи от вида на ориза, затова проверявайте често. Не се притеснявайте, ако залепне на дъното, това ще добави още към вкуса. Подправете със сол и пипер и извадете дафиновите листа преди да сервирате.
6 За да сготвите плантана, загрейте кокосовото масло в тиган. Изпържете парченцата плантан, като ги обръщате от време на време, докато омекнат и станат златисти. Поднесете с ориза.
Прочетете повече за:
веганивитамин С3 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ