Печени кореноплодни зеленчуци фатуш

26 March 2019 16:55
Печени кореноплодни зеленчуци фатуш
80 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 466
  • маз 22
  • нас. маз 9
  • въгл 48
  • захар 21
  • фибри 14
  • прот 11
  • сол 1

Продукти

2 бели репи, обелени, на резени
4 пащърнака, обелени и нарязани
на четири по дължина
1 жълта ряпа, обелена, на резени
2 с.л. дука (египетска смес от
подправки с ядки) и още за поръсване
4 с.л. зехтин
3 плоски питки
½ с.л. сумак
голяма връзка магданоз, едро нарязан
малка връзка мента, листата едро нарязани
1 червена люта чушка, тънко нарязана,
без семките, ако не обичате много люто
100 г зърна от нар
За дресинга
75 г масло
сокът от 1 лимон
200 г кисело мляко

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Разбъркайте зеленчуците в сместа дука заедно с 2 с.л. зехтин и овкусете добре. Разпределете ги в две тави и ги запечете за 1 час, докато омекнат и започнат да потъмняват.
2 През това време начупете питките на парчета и ги поръсете със сумака и останалия зехтин, овкусете ги малко. Сложете ги в тава и ги запечете за 15 мин, докато станат златисти и хрупкави, после ги оставете настрана.
3 За дресинга разтопете маслото в тенджера на слаб огън и го оставете да добие цвят на лешник за около 8 мин. Веднага добавете лимоновия сок и го разбъркайте. Оставете да изстине и тогава го разбъркайте с киселото мляко.
4 Сложете запечените зеленчуци в чиния за сервиране заедно със зелените подправки и хляба, поръсете отгоре лютата чушка и зърната нар. Полейте с малко от дресинга и сервирайте с останалия дресинг отстрани.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ