Меню за отличници

06 April 2019 12:18
Колкото по-пълноценно се храни ученикът, толкова по-добри са резултатите му в училище.

Малки промени в дневното меню могат да подобрят общия успех както и математическите му възможности, установиха немски учени от ESMT в Берлин, съобщава parents.fr. 

Те наблюдавали 120 хиляди ученици, които получавали безплатен, балансиран обяд в продължение на 2 години. Така установили, че за да има положителен резултат от храненето, децата по-продължително време трябва да се хранят балансирано. Например, ако правилният хранителен режим се следва 2 седмици, няма особена полза.  Докато по-продължителното му следване, позволява на учениците да повишат с 18% резултата на текстовете по литература  и с 9% тестовете по математика.

Ето какво е примерното меню, което стимулира успеха им.

Закуска: добре е да се дават храни с нисък гликемичен индекс: хляб с квас, със зеленчуци, мюсли, каша с овес, плодове, парче шунка, кисело мляко, сирене.

Обяд: в менюто трябва да присъстват храни богати на ненаситени мастни киселини омега-3 (семена от лен, рапиично масло), орехи, мазни риби.
Трябва да присъстват и витамини от В-групата (витамин В9). Те се съдържат в спанака, грах, броколи.

Има е нужда от желязо – червено месо, леща, боб, сухи плодове – кайсии, сушени смокини, магданоз. 

В менюто трябва са присъстват витамини от В групата и С, които са особено нужни за мозъка. И препоръката е да се ограничат до минимум така наречените "бързи" храни (фаст фууд), които носят само празни калории.

noviteroditeli.bg
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ