Палачинки с червен портокал и кардамон

08 April 2019 17:42
Палачинки с червен портокал и кардамон
50 мин. Средно Порции 24

  • ккал 49
  • маз 2
  • нас. маз 1
  • въгл 5
  • захар 1
  • фибри 0
  • прот 1
  • сол 0

Продукти

125 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. смлян кардамон
200 мл бътърмилк
2 големи яйца, жълтъци и белтъци разделени
настърганата кора на 1 червен портокал
1 с.л. сок от червен портокал
50 г масло, разтопено и охладено, и още за
намасляване
1 с.л. захар
пудра захар, за поръсване

Приготвяне

1 В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, кардамона и щипка сол. В друга купа смесете бътърмилка, яйчените жълтъци, портокаловата кора и сок, маслото. Сипете влажните съставки при сухите и разбийте до гладко тесто.
2 Разбийте белтъците до твърди връхчета, добавете захарта и разбийте отново, прибавете към тестото.
3 Намажете с масло aebleskiver тиган и го загрейте на умерен до силен огън. Сипете по 1 с.л. тесто във всеки отвор и гответе около 1 мин. С помощта на дървен шиш обърнете палачинките на около 40°C, добавете още малко тесто, оставете го да стегне и обърнете отново. Добавяйте тесто при всяко завъртане и гответе, докато получите златиста бухнала топка. Алтернативният вариант е да сипете няколко супени лъжици от тестото в намаслен незалепващ тиган и да пържите за няколко минути от всяка страна. Поръсете с пудра захар и сервирайте топли.
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ