Мариновано агнешко бутче с романеско и мариновани орехи

08 April 2019 17:48
Мариновано агнешко бутче с романеско и мариновани орехи
120 мин. Средно Порции 6

  • ккал 591
  • маз 37
  • нас. маз 9
  • въгл 11
  • захар 6
  • фибри 4
  • прот 51
  • сол 0

Продукти

1,2 кг агнешка плешка или бутче без
кост, нарязана на еднакви парчета
500 г кисело мляко
малка връзка розмарин, листата и
стеблата отделно
2 цели глави романеско, листата
премахнати
3 с.л. растително олио
7 мариновани ореха, 4 ситно нарязани,
3 разполовени за сервиране и 1 с.л. от
течността (това е типично английски
продукт, който може да намерите
онлайн от Tesco или Amazon)
60 мл зехтин
500 мл агнешки бульон

Приготвяне

1 Предишната нощ изрежете тлъстините от агнешкото. Смесете киселото мляко с листата от розмарина и разбъркайте с месото. Покрийте и оставете да се маринова за 1 нощ в хладилника.
2 На следващия ден подрежете стеблото на романеското, за да стои стабилно в изправена позиция на дъска. Изрежете 5 см от всяка страна с назъбен нож за хляб (запазете тези части, за да приготвите кускуса). Нарежете останалото на три дебели резена. Повторете и с втората глава романеско. Намажете голяма тава за печене и 1 с.л. растително олио. Поставете резените романеско на един ред и полейте с още малко олио. Поръсете със сол и черен пипер и поставете отгоре стеблата от стръковете розмарин.
3 Фино нарежете или смелете в робот изрезките от романеското, докато заприличат на трохи. Смесете ги със ситно нарязаните мариновани орехи, зехтина, сол и пипер.
4 Загрейте фурната до 200°С (180°С с обдухване). Избършете маринатата от агнешкото и го подправете със сол. Загрейте 2 с.л. растително олио в голям незалепващ тиган и запържете агнешкото до златисто. Печете във фурната 8-12 мин в зависимост как го предпочитате. Сложете резените романеско във фурната едновременно с агнешкото. Когато месото е готово, обърнете резените от другата страна и ги печете още 10 мин. Покрийте месото и оставете да отпочива 10 мин.
5 В това време кипнете на тих огън бульона заедно с течността от маринованите орехи и ги оставете да къкрят, докато се образува сос, за около 10 мин.
6 Нарежете агнешкото и сервирайте с резените романеско, кускуса, маринованите орехи и соса.
Прочетете повече за:
желязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 194
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ