Панакота от кисело мляко с кайсии и пуканки

09 April 2019 16:53
Панакота от кисело мляко с кайсии и пуканки
220 мин. Средно Порции 6

  • ккал 442
  • маз 27
  • нас. маз 14
  • въгл 42
  • захар 38
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

За панакотата
2 ½ листа желатин
175 г пълномаслена сметана
175 г мляко
100 г кристална захар
350 г кисело мляко
За кайсиите
100 г сушени кайсии, разполовени
50 г захар демерара
1 пръчка канела
За пуканките
½ с.л. растително олио
50 г царевица за пуканки
25 г разтопено масло

Приготвяне

1 Предишния ден смесете кайсиите със захарта, канелата и 300 мл вода и оставете да се накиснат.
2 За да приготвите панакотата, накиснете желатина в студена вода за 5 мин. В това време затоплете сметаната, млякото и захарта на умерен огън, като разбърквате, докато течността се затопли, но без дакипва. Изстискайте желатина от водата и го разбъркайте в горещата млечна смес, за да се разтопи. Прецедете в купа, добавете киселото мляко, разбъркайте и налейте сместа в 6 купички. Охладете за 3-4 ч или за цяла нощ.
3 На следващия ден задушете накиснатите кайсии, докато водата се изпари, а кайсиите станат лепкави и меки. Ако са твърди, добавете малко вода и варете още. Оставете ги да изстинат на стайна температура.
4 Загрейте 1 с.л. олио в тиган с капак на умерена температура. Добавете зърната царевица и покрийте с капака. Дръжте тигана за дръжката и придържайте капака с ръка. Щом чуете първото пукване, разклатете тигана. Когато пукането намалее и почти престане, дръпнете от огъня, добавете маслото и поръсете със сол.
5 За да сервирате, поставете по няколко кайсии във всяка купичка и добавете по малко пуканки.
Прочетете повече за:
без глутен
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ