Колко яйца да ядем на Великден?

10 April 2019 13:22
Колко яйца да ядем на Великден?
Остават броени дни до Великден. Повечето от нас с нетърпение очакват да се съберат с роднините на трапезата, да се чукнат с яйца за здраве и хапнат вкусно агнешко. Изкушени от различните ястия, много ще прекалят с яденето.

За празниците се раздават и получават варени яйца, боядисани с различни багри. Традицията повелява да се „борим“ с близките за здраве, но в един момент може да се увлечем и изядем прекалено много протеини, а това се отразява зле на организма.

Колкото и да обичате яйца, след първия ден на Великден те ще ви омръзнат. Може да си направите зелена салата с тях, различни разядки, да ги запечете със зеленчуци, но винаги трябва да следите колко общо приемате за деня. Смята се, че препоръчителното количество е до 5 на седмица, а някои ще изядат поне 3 само за ден.

Полезни вещества в яйцата

Те съдържат важни аминокиселини, без които тялото не може. Също така са богати на витамините В1, В3, В12, фолиева киселина, биотин, А, Е и D. От минералите присъстват селен, цинк, желязо, фосфор и калий.

Яйцата са отличен източник на витамин D, който е изключително важен за усвояването на калций.

По колко яйца да си позволим на Великден?

Ако спортувате активно, то без проблем може да си позволите повече яйца за празника, защото тялото ви е свикнало да си набавя протеини по този начин (има най-много в белтъците). В този случай е добре да намалите количеството на месото и рибата, които също са богати на протеини.

Хората, които водят по-заседнал начин на живот и не се движат достатъчно, трябва да се хранят по-умерено с яйцата. Диетолозите съветват да ядат предимно белтъците и да отделят жълтъците, защото в тях има много мазнини, които ще повишат нивото на лошия холестерол.

Родителите трябва да внимават с децата, които обичат да се тъпчат с яйца по Великден. Освен че съществува риск от преяждане, при тях може да се появяват и някои алергии.
Списанието
BBC Good Food България Брой 199
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ