Кекс с шамфъстък, медена сметана с мащерка и захаросан шамфъстък

16 April 2019 11:25
Кекс с шамфъстък, медена сметана с мащерка и захаросан шамфъстък
85 мин. Средно Порции 12

  • ккал 589
  • маз 33
  • нас. маз 17
  • въгл 63
  • захар 42
  • фибри 3
  • прот 9
  • сол 1

Продукти

За кекса
200 г масло и още за намазняване
300 г захар
100 г паста от шамфъстък
300 г брашно с набухвател
4 големи яйца
За захаросания шамфъстък
125 г захар
100 г шамфъстък (най-добре
всичките 
ядки да са зелени)
За сметаната с мащерка
300 г сметана (крем фреш)
60 г мед
1 с.л. листа мащерка

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 170°С (150°С с обдухване). Намазнете дъното и стените на продълговата форма за кекс от 900 г и я застелете с кухненска хартия, така че част от нея да остане да се подава над страничните ръбове. За тестото първо разбийте маслото със захарта с миксер до светла и пухкава смес. Добавете пастата от шамфъстък и 2 с.л. брашно, разбийте вътре яйцата, като ги добавяте едно по едно. Щом получите еднородна смес, прибавете останалото брашно.
2 Прехвърлете сместа в застланата форма и я запечете за 45-50 мин. Извадете кекса от фурната, оставете го да се охлади за 10-15 мин и го прехвърлете върху метална решетка, като го хванете за краищата на хартията за печене.
3 Докато кексът се пече, пригответе захаросания шамфъстък. Застелете тавичка с хартия за печене. Смесете захарта с 2 с.л. вода в тенджера и я загрейте до завиране. Сипете ядките и разбърквайте, докато захарта започне да кристализира. Щом ядките се покрият с бели кристалчета, извадете ги в застланата тавичка и ги оставете да изстинат.
4 Разбийте сметаната с меда и мащерката. Сервирайте с нарязания кекс и захаросания шамфъстък.
Прочетете повече за:
кексшамфъстъкпечиво
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ