Великденско агнешко в един съд

19 April 2019 15:57
Великденско агнешко в един съд
155 мин. Лесно Порции 6

  • ккал 752
  • маз 38
  • нас. маз 11
  • въгл 46
  • захар 5
  • фибри 9
  • прот 46
  • сол 0

Продукти

1,6 кг агнешко бутче с кост
50 мл зехтин и още малко
3 стръкчета риган, само листенцата,
едно нарязани
4 стръкчета розмарин, листенцата на
2 от тях едро нарязани
настърганата кора от 1 лимон
(изстискайте сока на лимона за
зеленчуците вдясно)
1 глава чесън, скилидките леко
намачкани
1 червена люта чушка, нарязана
1 кг картофи с кожата, едро нарязани
3 глави фенел, почистени и срязани на
4 по дължина, зелените стръкове
запазени
250 мл бяло вино
250 мл качествен пилешки бульон

Приготвяне

1 Извадете агнешкото от хладилника 1 час преди да го сготвите и с върха на остър нож направете плитки разрези по цялото месо. Смесете зехтина с ригана, нарязания розмарин и настърганата кора. Натрийте агнешкото с маринатата, като се стараете да проникне в разрезите.
2 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Сложете чесъна, лютата чушка, картофите, фенела и останалия розмарин в голяма тава. Полейте ги с малко зехтин и разбъркайте. Подправете агнешкото обилно и го сложете върху зеленчуците. Запечете за 45 мин, докато месото започне да става кафяво, и го полейте с виното и бульона. Продължете да печете още 30 мин, ако харесвате месото алангле (55°С по готварски термометър), 35-40 мин за умерено изпечено (60°С) или 45 мин за добре изпечено (70°С).
3 Извадете агнешкото и го оставете да отпочине до 30 мин. Намалете фурната на 160°С, покрийте тавата с метално фолио и я върнете във фурната, докато месото отпочива, за да може зеленчуците да се задушат в сока от печенето. Поръсете ги със стръкчетата от фенела, върнете агнешкото върху тях и поднесете цялата тава на масата.
Прочетете повече за:
фибрижелязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ