Кейк със захарни яйца

19 April 2019 17:38
Кейк със захарни яйца
120 мин. Средно Порции 16

  • ккал 600
  • маз 30
  • нас. маз 18
  • въгл 75
  • захар 63
  • фибри 1
  • прот 6
  • сол 1

Продукти

250 г масло, меко, и още малко,
разтопено, за намасляване
250 г брашно с набухвател
и още малко за поръсване
225 г кристална захар
настърганата кора на 2 портокала
5 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер
За поливане
сокът на 2 портокала
2 с.л. кристална захар
За глазурата
150 г масло, меко
500 г пудра захар
1 ч.л. ванилов екстракт
180 г пълномаслено крем сирене
За украсата
4 х 90 г опаковки шоколадови яйца
със захарна глазура

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намажете с масло форма за кейк с отвор в средата и поръсете с брашно, като отстраните с потупване излишното. В голяма купа разбийте всички съставки за кейка заедно с щипка сол, като използвате електрически миксер, докато получите гладко тесто. Прехвърлете го с лъжица във формата, загладете повърхността с палетен нож и запечете за 35 мин, докато промушено в средата дървено шишче излезе почти чисто с малко трохи по него.
2 Смесете захарта с портокаловия сок в тенджера и оставете да се редуцира на умерен огън до отпусната сироповидна консистенция. Надупчете целия кейк с дървеното шишче, полейте го с половината сироп, изчакайте да се поеме от кейка и полейте с останалия. Оставете кейка да се охлади във формата за 15 мин, след това го обърнете върху метална решетка да изстине напълно и отстранете формата.
3 През това време пригответе глазурата. Разбийте маслото с половината пудра захар и ваниловия екстракт, докато се получи гладка и пухкава смес. Добавете останалата
Прочетете повече за:
замразява се
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ