Гигантски ментов шоколадов сладолед

19 April 2019 17:46
Гигантски ментов шоколадов сладолед
145 мин. Средно Порции 6

  • ккал 695
  • маз 41
  • нас. маз 22
  • въгл 70
  • захар 54
  • фибри 5
  • прот 8
  • сол 0

Продукти

2 с.л. растително олио и още за
намазване
200 г черен шоколад
500 мл качествен ванилов сладолед
8 шоколадови бисквити диджестив
или вафли
250 г или около 24 бр. шоколадови
плочки с мента

Приготвяне

1 Намажете с олио 450 г форма. Покрийте възможно най-гладко дъното и стените на формата с две ленти хартия за печене. Разтопете 100 г от шоколада в микровълнова фурна с 1 с.л. олио на висока степен за 30 сек, докато стане гладък и лъскав. Излейте го във формата. Внимателно го размажете по стените с помощта на нож, докато се покрият целите. Сложете формата във фризера за 15 мин да стегне и извадете сладоледа от фризера да омекне.
2 Извадете формата от фризера и като работите бързо, размажете около една четвърт от сладоледа върху основата, след това го покрийте с шоколадови ментови плочки. Повторете слоевете. Накрая завършете със слой сладолед. Върнете формата във фризера да стегне добре поне за 2 часа или за цяла нощ. Не се притеснявайте, ако слоевете са неравномерни – когато стегне и разрежете сладоледа, ще изглежда чудесно.
3 Разтопете останалия шоколад с олиото и го оставете да се охлади леко. Като работите бързо, направете шоколадови точки върху сладоледа с лъжица и ги размажете с обратната ª страна. Върнете във фризера, докато стегне. Около 10 мин преди да сервирате обърнете сладоледовия кейк върху чиния и отстранете хартията. Нарежете на шест парчета с горещ остър нож.
Прочетете повече за:
замразява се
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ