Марио Сандовал: Впечатленията ми са, че българската кухня е много здравословна

11 February 2019 10:07
Марио Сандовал: Впечатленията ми са, че българската кухня е много здравословна
Изключително съсредоточен над продуктите, които съвсем очаквано превърна в поредния си кулинарен шедьовър, след майсторския си клас на СИХРЕ 2018 шеф Марио Сандовал ни сподели, че в България се чувства добре. А каква е рецептата му за щастие, ще научите сега...

Г-н Сандовал, за нас е удоволствие да се срещнем! Нека започнем разговора си от самото ви кулинарно начало – как сбъднахте мечтата си?
Преди всичко трябва да ви споделя, че тази мечта е наследствена. Моето семейство се състои от потомствени готвачи. Разбира се, аз сбъднах моята с много труд и усърдие, но и с един прекрасен екип от добри хора и най-вече специалисти. Една част вътре в мен обаче никога не се чувства удовлетворена от постигнатото и иска още.

... и това е тайната на успеха Ви?
Напълно. Винаги мисля, че утре мога да стана по-добър.

Спечелили сте много награди. Коя е най-ценната за Вас?
Наградите са следствие от положен труд. Вярвам, че когато наистина добре си си свършил работата, признанието е задължително. Но това не е моята цел. Целта ми е да бъда щастлив!

Чувствате ли се щастлив?
Да, и то много!

На какви критерии трябва да отговаря ястието пред Вас, за да го оцените като отлично?
На първо място е вкусът! След това суровината. Техниката на обработка, която трябва да подчертава вкуса. И най-важното – съчетаването на вкусовете.

А кое е любимото Ви вкусово съчетание?
В едно блюдо винаги има съчетаване. Горчивина, киселина, лютивина...

Споделихте, че отскоро сте в България, но успяхте ли да опитате нещо от традиционната българска кухня?
Вчера имах възможността да опитам от бялото ви сирене, както и кисело зеле. Впечатленията ми са чудесни! Кухнята ви е много здравословна.

Не знам дали сте привърженик на спазването на диети, но коя е храната, която винаги може да Ви изкуши?
Шоколадът. Защото ме прави щастлив! (Смее се.)

Препоръчайте на читателите на списание BBC GoodFood България какво задължително трябва да опитат поне веднъж в живота си.
Малко прасенце. Това е любимото ми блюдо. Приготвям го със зехтин, червен пипер и най-важната особеност – трябва да се приготви на печка, в която горят дърва.

Някога замисляли ли сте се какъв щяхте да бъдете, ако не се занимавахте с кулинария?
Не. Пак щях да бъда готвач. Аз съм роден да бъда шеф-готвач. Моята майка ме кърмила, докато готвила. Дядо ми ѝ казвал: „Ще изгориш детето!“. (Смее се.)

По традиция не пропускаме да попитаме звездите ни, на какво ястие бихте се оприличили?
На сол. Защото тя е тази, която дава вкус на ястията. Но трябва да бъде в точно количество.

А колко е точното количество?
Колкото прецени готвачът. Майка ми винаги ме учеше, че ако сипя повече сол, няма да стане по-вкусно. Заради това трябва да се сложи точно колкото трябва.

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР

Интервюто е публикувано в брой 191 на списание BBC Good Food България!

Всички права са запазени!
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ