Марио Сандовал: Впечатленията ми са, че българската кухня е много здравословна

11 February 2019 10:07
Марио Сандовал: Впечатленията ми са, че българската кухня е много здравословна
Изключително съсредоточен над продуктите, които съвсем очаквано превърна в поредния си кулинарен шедьовър, след майсторския си клас на СИХРЕ 2018 шеф Марио Сандовал ни сподели, че в България се чувства добре. А каква е рецептата му за щастие, ще научите сега...

Г-н Сандовал, за нас е удоволствие да се срещнем! Нека започнем разговора си от самото ви кулинарно начало – как сбъднахте мечтата си?
Преди всичко трябва да ви споделя, че тази мечта е наследствена. Моето семейство се състои от потомствени готвачи. Разбира се, аз сбъднах моята с много труд и усърдие, но и с един прекрасен екип от добри хора и най-вече специалисти. Една част вътре в мен обаче никога не се чувства удовлетворена от постигнатото и иска още.

... и това е тайната на успеха Ви?
Напълно. Винаги мисля, че утре мога да стана по-добър.

Спечелили сте много награди. Коя е най-ценната за Вас?
Наградите са следствие от положен труд. Вярвам, че когато наистина добре си си свършил работата, признанието е задължително. Но това не е моята цел. Целта ми е да бъда щастлив!

Чувствате ли се щастлив?
Да, и то много!

На какви критерии трябва да отговаря ястието пред Вас, за да го оцените като отлично?
На първо място е вкусът! След това суровината. Техниката на обработка, която трябва да подчертава вкуса. И най-важното – съчетаването на вкусовете.

А кое е любимото Ви вкусово съчетание?
В едно блюдо винаги има съчетаване. Горчивина, киселина, лютивина...

Споделихте, че отскоро сте в България, но успяхте ли да опитате нещо от традиционната българска кухня?
Вчера имах възможността да опитам от бялото ви сирене, както и кисело зеле. Впечатленията ми са чудесни! Кухнята ви е много здравословна.

Не знам дали сте привърженик на спазването на диети, но коя е храната, която винаги може да Ви изкуши?
Шоколадът. Защото ме прави щастлив! (Смее се.)

Препоръчайте на читателите на списание BBC GoodFood България какво задължително трябва да опитат поне веднъж в живота си.
Малко прасенце. Това е любимото ми блюдо. Приготвям го със зехтин, червен пипер и най-важната особеност – трябва да се приготви на печка, в която горят дърва.

Някога замисляли ли сте се какъв щяхте да бъдете, ако не се занимавахте с кулинария?
Не. Пак щях да бъда готвач. Аз съм роден да бъда шеф-готвач. Моята майка ме кърмила, докато готвила. Дядо ми ѝ казвал: „Ще изгориш детето!“. (Смее се.)

По традиция не пропускаме да попитаме звездите ни, на какво ястие бихте се оприличили?
На сол. Защото тя е тази, която дава вкус на ястията. Но трябва да бъде в точно количество.

А колко е точното количество?
Колкото прецени готвачът. Майка ми винаги ме учеше, че ако сипя повече сол, няма да стане по-вкусно. Заради това трябва да се сложи точно колкото трябва.

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР

Интервюто е публикувано в брой 191 на списание BBC Good Food България!

Всички права са запазени!
Списанието
BBC GoodFood България – брой 204
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ