Едуард Шатрук: Осъзнаваме проблема с качеството на продуктите и опитваме да пазим екосистемата ни

18 February 2019 10:58
Едуард Шатрук: Осъзнаваме проблема с качеството на продуктите и опитваме да пазим екосистемата ни
Отказвал не едно предложение за участие в кулинарни проекти, шеф Едуард Шатрук прие поканата ни за интервю на тазгодишните международни изложения за хранително-вкусовия и хорека сектор...

Г-н Шатрук, радваме се да се срещнем! Как Ви привлече кулинарният свят?
Мисля, че съвсем без да иска, майка ми запали искрата в мен. Тя готви много добре и още от малък обичам да ям! Вкъщи храната беше от много голямо значение. Преди 25 години реших да стана готвач, родителите ми бяха категорично против. Днес на тази професия се гледа с добро око, но тогава тя беше на дъното на социалната стълбица.

Тоест не получихте подкрепа от родителите си?
В училище бях силен ученик. Те искаха да стана адвокат и когато им казах, че искам да бъда готвач, се разочароваха. Въпреки това започнах да работя и тогава получих и подкрепата им. Благодарение на тях успях да уча за готвач.

Коя е любимата Ви рецепта от детството?
Много са! Но обожавам пържените яйца. Най-обикновената рецепта на света, но е прекрасна.

Има ли напитка, в която сте влюбен?
Разбира се, това е виното, но също така пия и бира.

Коя кулинарна тенденция намирате за интересна?
Смятам, че най-важната тенденция в момента в световен мащаб е не толкова кулинарна, колкото личното отношение на готвача към собствената му кухня. През последните години настъпи огромна промяна в гастрономията – всички проявяват загриженост към околната среда.

Кой е пикът в кариерата Ви?
В момента аз и екипът ми се намираме в точка, която никога не сме си представяли. При нас случаят е малко по-различен, защото в продължение на 15 години сме работили в считания за най-добър в света ресторант elBulli (3 звезди „Мишлен“, Испания) на шеф готвача Феран Адриа. След това се отделих и през декември месец се навършиха 4 години от създаването на Disfrutar, където работя. Започнахме от нулата и успяхме да изградим нивото на кухнята, което познавате в момента. Създаваме нови творчески ястия и имаме 2 звезди „Мишлен“.

На какво ястие бихте се определили?
Нещо смесено – сладко и солено. От професионална гледна точка, аз съм много сериозен и праволинеен. Много е важно, когато човек работи в екип, да бъде дисциплиниран. Освен да се забавляваш, трябва и да работиш. От друга страна, в личен план съм много мек. Така че бих казал, че се оприличавам с крокети. Отвън те са твърди, а отвътре – меки.

Към какво се стремите?
Всеки ден да бъда все по-добър и щастлив. В крайна сметка най-важното е да се постигне равновесие и баланс. Всеки ден е различен и научавам нови неща. Но всеки ден трябва да правиш нови неща и да бъдеш самокритичен, и да видиш в какво можеш да се усъвършенстваш. Не бива да се чувстваш доволен и да си мислиш, че така си добър. Спреш ли на едно място, тръгваш надолу.

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР

Интервюто е публикувано в брой 191 на списание BBC Good Food България!

Всички права са запазени!
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ