Лео Бианки: Животът е прекрасен и трябва да го живеем ден след ден с усмивка

11 March 2019 11:20
Лео Бианки: Животът е прекрасен и трябва да го живеем ден след ден с усмивка
Любов от първа хапка! Или как да кажете на половинката си „Обичам те“ с помощта на италианския готвач Лео Бианки. За Деня на влюбените – 14 февруари, телевизионният водещ прие да ни сподели две изкушаващи сърцето, вкусни, бързи, лесни и здравословни ястия, с които да изненадате любимия до вас човек...

Лео, разгърна поредната страница в кулинарната си кариера. Как се справяш с това телевизионно предизвикателство?
Рубриката ми „Животът е прекрасен с Лео” в „Преди обед“ по bTV ме улеснява значително от гледна точка на работата. За мен не беше лесно да напусна предаването „MasterChef България“, защото много обичам и уважавам този формат, но сега съм повече в свои води. Новата рубрика ми допадна, защото обожавам да пътувам, питам и опитвам. Град след град ми предлага нови рецепти. От Сицилия се върнах с багаж, пълен със спомени, емоции и история. Майка ми е сицилианка, така че аз съм наполовина сицилианец. В седмицата, когато пътувахме до Катания, научих неща, които не знаех. Предаването ми предоставя възможността да посещавам различни държави, да опитам различни вкусове, да виждам как местните готвят. Аз не готвя, защото предпочитам да вкуся оригиналните рецепти. Преди два дни получих имейл от една школа в Сиракуза, от който разбрах, че на мястото, където съм снимал, са определили ден на „сладките на Лео“ и веднъж в седмицата деца отиват в сладкарницата, където съм бил. За мен това е много приятно.

Чия беше идеята за името на рубриката?
Моя е! Благодаря за този въпрос, защото исках да разкажа тази история. Първоначалната идея на продуцентите беше друга. Искаха рубриката да се казва La Dolce Vita. Всички знаем какво означава това, но в Италия значението е малко по-различно. Там първата асоциация е с времената през 60-те и 70-те години, когато животът е бил сладък в сексуално отношение. Така че трябва да бъдем внимателни с думите, заради това им предложих да го променим на „Животът е прекрасен“, защото той наистина е такъв. И трябва да го живеем ден след ден с усмивка. Всички имаме ангажименти, но в дадени моменти трябва да бягаме от тях и да бъдем себе си. Обмислях и заглавието La Vita e Bella, но финално се спряхме на „Животът е прекрасен с Лео“, защото аз съм този, който пътува и шофира.

За Деня на влюбените ти ни приготви две леки ястия, подходящи за романтична вечеря за двама. Защо избра именно тях?
Спрях се на рецепти, които всеки може да приготви сам вкъщи. Освен това исках да изглеждат красиво, защото е от значение. Ако решите да поканите гости, не вярвам броят им да надвиши 15 души, но дори толкова предвещават голям купон. Съответно ще имате нужда да приготвите бързи и леки рецепти. Изглеждат малко сложни, но стъпките са елементарни и са с чудесни вкусови качества. Не крия, че през 2019 година ще наблягам повече на здравословните храни. Все повече хора стават вегетарианци и вегани, заради това трябва да мислим повече за тях. А и не спирам да повтарям на екипа си, че показваме емоциите си в чинията.

От достатъчно време живееш в България и не можем да не те попитаме, празнуваш ли Трифон Зарезан?
Аз не пия много вино, но го уважавам като празник. Моята половинка Лучия обича да пътува до Италия и да опитва всички вина. Естествено, отбелязваме деня с чаша вино, но искам да уточня, че като всеки един готвач и ресторантьор, за мен 14 февруари е ден, в който съм изключително ангажиран на работа. Ние нямаме време за празнуване. Но на 15 февруари Лучия има рожден ден и тогава няма мърдане! Събираме се на маса и не готвя. (Смеем се). И всъщност ще ви споделя още един любопитен факт. Друг голям празник е 8 март, а аз съм роден на 9 март. И двамата празнуваме ден след тези празници.

Имаш двама прекрасни синове – Николо и Матия. Успя ли да им предадеш любовта си към кухнята?
Когато гледам MasterChef Австралия, Италия и т.н., виждам как гледат с мен първите няколко минути и после казват: „Стига вече!“. Явно още не са достатъчно големи и за съжаление трябва да сменя канала. Същевременно сутрин помагат на майка си за приготвянето на палачинки или кейкове. Това ме радва изключително! Когато дойдат в ресторанта ми, няма случай да не си направят пицата сами. Обичат „Маргарита“! Още са на 5 години, така че чакам да минат още поне 13, за да променя табелата пред ресторанта на Leo & Sons. Аз да съм на касата, а те да работят. Измислил съм го! (Смеем се).

Как обясняваш на децата си какво е „любов“?
Много е интересно, че са във възрастта, в която задават много въпроси и трябва да им обяснявам всичко. Първо им разказвам откъде идва празникът Свети Валентин и какво означава с някого да бъдете двойка. Мисля, че това са първите най-важни стъпки. Двойките са все по-малко и виждам как след няколко години връзка хората в Италия масово се разделят, а това пречи на създаването на семейство. Но им обясняваме какво означава да бъдеш майка и баща. Работим много, често се прибираме късно. Питали са ме: „Татко, защо трябва да отидеш на работа? Защо не оставаш при нас?“. И аз им казвам, че ако искат да имаме хубав живот, то мама и татко трябва да работят. Но когато сме вкъщи, не искаме да се говори за работа. „Любов“ не означава единствено чувствата между мъж и жена. Любовта е семейство. Хубаво е думата да се използва не само на 14 февруари и не само с това значение.

Кой е най-романтичният десерт, който си приготвял на Лучия?
Тя обича по-здравословните десерти, докато аз предпочитам да са толкова сладки, че да ти паднат зъбите. Лучия харесва лакомствата с круша, ябълка, канела, без глутен и една топка сладолед – нещо като кръмбъл, но с малко повече съставки. Аз ям по тежки неща, защото за съжаление обичам въглехидрати. Заради това спортувам доста и спазвам хранителен режим. Можеш да ядеш всичко, но не само въглехидрати. Не можеш да контролираш глада, но винаги трябва да добавяш това, което липсва, за да се балансира цялото ястие.

На какво ястие би оприличил обичта ви с Лучия?
Трябва да е нещо морско. Много е елементарно! Може да бъде салата с октопод, като в нея има варени картофи. Мисля, че това е ястието, което може да ни събере двамата на една маса.

ТЕКСТ: МАГДАЛЕНА ГЕОРГИЕВА

ФОТО: ИВЕЛИН СОЛАКОВ

Интервюто е публикувано в брой 192 на списание BBC Good Food България!

Всички права са запазени!
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ