Вина: старите срещу новите реколти

Защо да посягате към отлежали вина, когато вече може да намерите и чудесни европейски от 2018 година?

07 May 2019 13:40
Вина: старите срещу новите реколти
Въпреки че през последните 20 години светът на виното извървя дълъг път, все още съществува прекомерно уважение към по-старите вина. Не ни разбирайте погрешно! Ние също сме ценители на бутилките-съкровища, но само за специалните поводи. Те не са всекидневен избор, особено по това време на годината, и сме сигурни, че повечето от вас също имат различни предпочитания.

На пазара виждаме достатъчно вина от цяла Европа. И макар изминалата година да беше добра за винопроизводителите на континента, това не означава, че в момента тези вина ни предлагат най-добрите си свойства. Ако са бутилирани наскоро, все още е възможно да се усети неприятния ацетонов вкус, който е характерен за много младите вина.

Иронично, много свежи бели вина и розета, каквито искаме да пием през пролетта, често са по-приятни на вкус в средата и дори късното лято. А на други сортове вина, като ризлинг и семийон, им трябва дори по-дълго време, за да покажат истинския си вкусов потенциал.

Тънкият момент при старите вина е, че освен ако не са наистина добри, могат да бъдат огромно разочарование. Много бутилки са пропилени, заради това, че са държани твърде дълго време, вместо да бъдат консумирани, докато виното е по-младо. Ако сте си купили кашон вина, рискувате поне една бутилка да бъде лоша, особено ако затворена с коркова тапа (макар по същия начин, друга бутилка да ви предложи божествен вкус). Ако все пак посегнете към по-стара реколта, препоръчваме да имате резервен вариант.

Друга причина да предпочитате по-млади вина по това време на годината е заради храната, която консумираме. Сезонните предложения като аспержи, грах, боб и козе сирене се нуждаят от съответстващата свежест на по-леките вина – онези, с по-ниско съдържание на алкохол. Дори да сте почитатели на смело червените вина със стек или барбекю, те са твърде тежки за зеленчуковите ястия.

Не се страхувайте да охладите червените си вина – особено по леките като божоле, сомюр и други кабернета от Лоара.
Прочетете повече за:
винореколта
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ