Дори силните привърженици на кафе живеят по-дълго от противниците му?

Прекалявате с кафетата през деня? Ето доказателство, че това може би не е толкова лошо, колкото предполагате.

07 May 2019 15:21
Дори силните привърженици на кафе живеят по-дълго от противниците му?
За тези от вас, на които сутринта им не е слънчева без чаша (или две, а понякога дори три) кафе, имаме добри новини за вас! Проучване показва, че лошият ви навик всъщност може би е добър за здравето ви. Изследването, публикувано в Journal of the American Medical Association (JAMA), предоставя още доказателства, че пиенето на кафе може да бъде част от здравословната ви диета и да ви вдъхне спокойствие особено по отношение на дълголетието.

Учени изследваха над 500 000 лица между 38- и 73-годишна възраст в Обединеното кралство, като 380 000 от тях пият кафе. Обект на проучването им е взаимозависимостта между пиенето на кафе и смъртността според признака колко добре тялото усвоява кофеина.

Резултатите вероятно ще изненадат дори онези от вас, които знаят, че прекаляват с дозите кофеин. Изследването показва, че кафето е свързано обратно пропорционално на смъртността сред изследваните лица, които пият между 1 и 8 чаши кафе на ден, дори сред онези, които усвояват кофеина по-бавно. Това включва кафе на прах, инстантно или безкофеиново кафе.

Това са добри новини за любителите на стимулиращата напитка, която се оказва полезна и за кожата им. Друго проучване, публикувано в JAMA, установи, че участници, които пият по 4 чаши кафе на ден е по-слабо вероятно да развият розацея сравнение с участниците, които не консумират кофеиновата напитка. Кой би предположил!
Списанието
BBC Good Food България Брой 201
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ