Зеленчуков тажин с кайсиева киноа

08 May 2019 14:10
Зеленчуков тажин с кайсиева киноа
75 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 650
  • маз 20
  • нас. маз 3
  • въгл 80
  • захар 31
  • фибри 23
  • прот 25
  • сол 1

Продукти

За тажина
1 ч.л. кокосово масло или зехтин
1 глава червен лук, нарязан
2 скилидки чесън, смачкани
½ малка тиква цигулка (около 500 г),
обелена, без семки и нарязана на едри
кубчета
1 голям патладжан (около 500 г),
нарязан на едри кубчета
2 червени чушки, нарязани
400 г консерва нахут, отцеден
400 г консерва нарязани домати
500 мл веган зеленчуков бульон
1 ч.л. смляна канела
1 ч.л. смлян кимион
2 ч.л. куркума
2 ч.л. червен пипер
малка връзка кориандър, нарязан
малка връзка мента, нарязана, и още за
сервиране
зърна от нар, за сервиране (по желание)
За кайсиевата киноа
280 г киноа
80 г сушени кайсии, нарязани
20 г филирани бадеми, запечени
За дресинга
4 с.л. тахан
2 ч.л. консервирани лимони, ситно
нарязани, и 2 ч.л. от течността им
6 с.л. бадемово мляко

Приготвяне

1 Загрейте маслото в голям тиган и изпържете лука на умерен огън за 3 мин. Добавете чесъна и тиквата и гответе около 7 мин.
2 Добавете останалите зеленчуци и пържете още около 3 мин, преди да добавите нахута, доматите и бульона, заедно с подправките и малко сол и пипер. Оставете да къкри 30 мин, без да покривате. В това време сложете 750 мл вода в малък съд, кипнете и добавете киноата и гответе 20 мин. Когато се свари, добавете кайсиите и бадемите, заедно с щипка сол, и разбъркайте.
3 За да приготвите тахановия дресинг, разбъркайте заедно всички съставки в малка купа. Подправете.
4 Сервирайте киноата с тажина и поръсете с тахановия дресинг. Поръсете с нарязаните листа кориандър и мента и зърна от нар.
Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ