Патица с ориз по португалски

08 May 2019 16:05
Патица с ориз по португалски
135 мин. Средно Порции 6

  • ккал 998
  • маз 73
  • нас. маз 22
  • въгл 39
  • захар 5
  • фибри 3
  • прот 44
  • сол 1

Продукти

1 цяла патица, почистена от
излишната мазнина и нарязана
малка връзка кориандър
2 дафинови листа
1 клонка мащерка
1 звезден анасон
1 стрък праз (само зелената част,
запазете бялата за ориза)
1 глава лук, разполовена
1 морков
1 голям портокал, кората настъргана
и сокът изцеден
За ориза
2 с.л. зехтин
запазената бяла част от праза
1 глава лук, нарязана
1 скилидка чесън
250 г ориз басмати
100 г чорисо, на кубчета
листа мента или кориандър, за
сервиране
салата, за сервиране (по желание)

Приготвяне

1 Сложете патицата в най-големия си съд, покрийте с вода, добавете кориандъра, дафиновия лист, мащерката, звездния анасон, зелената част от праза, лука, моркова, портокаловата кора и малко смлян черен пипер. Сложете на умерен огън и кипнете, като обирате пяната. Намалете огъня, покрийте с капак и гответе 45 мин, след това изключете огъня и оставете патицата да изстине в бульона за 15 мин. Отцедете течността, като я запазите за сваряването на ориза. Оставете патицата да изстине достатъчно, за да можете да я държите, след това отделете месото от костите.
2 Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). За да приготвите ориза, загрейте зехтина в голям тиган на умерен огън и сотирайте праза, лука и чесъна за 10-12 мин, докато омекнат и станат ароматни. Добавете ориза и пържете 5 мин, докато зрънцата станат златисти и хрупкави и започнат да залепват за тигана. Добавете 400 мл от патешкия бульон и гответе 15 мин, покрийте с капак, без да разбърквате, докато оризът набъбне и поеме течността.
3 Добавете патешкото месо и портокаловия сок в ориза, разбъркайте, подправете и пресипете ястието в намаслена тава за печене или огнеупорен съд. Поръсете с парченцата чорисо и сложете в горната част на фурната да се запече за 20-25 мин, докато оризът стане хрупкав и златист. Гарнирайте с листата от мента или кориандър и поднесете със салата, ако желаете.
Прочетете повече за:
желязо1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ