Пудинг на пара с шоколад, тъмна бира и сливи

08 May 2019 16:17
Пудинг на пара с шоколад, тъмна бира и сливи
140 мин. Средно Порции 10

  • ккал 676
  • маз 39
  • нас. маз 19
  • въгл 69
  • захар 56
  • фибри 5
  • прот 9
  • сол 1

Продукти

200 г сушени сливи без костилки
175 мл тъмна бира с плодов аромат
175 г масло, на стайна температура,
и още малко за намасляване
30 г какао
150 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. бакпулвер
190 г тъмнокафява захар
3 средно големи яйца, леко разбити
80 г лешници, 30 г смлени, 50 г запечени
75 г черен шоколад (70% какао), нарязан
За шоколадовия сос
175 г шоколад, нарязан
100 мл пълномаслена сметана
75 мл тъмна бира с плодов аромат
175 г светлокафява захар
крем фреш или сметана, за сервиране

Приготвяне

1 Сложете сливите в съд заедно с бирата и оставете да се накиснат за една нощ. На следващия ден отцедете и запазете течността, оставете сливите настрана.
2 Намажете с масло съд за пудинг с обем 1,5 л. Пресейте какаото заедно с брашното, содата и бакпулвера. Разбийте маслото със захарта на пухкав крем, след това постепенно добавете яйцата, като разбивате добре след всяко добавяне. Прибавете пресятото брашно, като редувате със запазената бира, след това добавете всички лешници, тъмния шоколад и накиснатите сливи. Пресипете сместа в подготвения съд.
3 Сложете парче хартия за печене върху лист алуминиево фолио (достатъчно големи, за да покрият съда с пудинга). Сгънете една плоха в средата, след това поставете с хартията надолу върху съда, като плохата минава през центъра. Завържете здраво около съда, като направите дръжка с канапа. Изрежете излишното фолио и хартия.
4 Сложете съда с пудинга в голяма тенджера с капак и налейте в нея достатъчно вряла вода, за да покрие една трета от височината на съда с пудинга. Загрейте водата до къкрене, покрийте с капак и задушавайте пудинга около 1 ¾ ч, като внимавате тенджерата да не остане без вода. Оставете да отпочине 10 мин.
5 За соса сложете шоколада в купа. Сложете сметаната, бирата и захарта в касерола с дебело дъно и затоплете, като разбърквате, докато захарта се разтопи, а сместа е топла. Излейте я върху шоколада, оставете да престои 2 мин, след това разбъркайте, докато сместа стане гладка.
6 За да извадите пудинга, минете с нож по стената на съда. Сложете чиния отгоре, обърнете, разтръскайте внимателно и пудингът би трябвало лесно да се отдели. Полейте отгоре с част от шоколадовия сос, а останалото поднесете в каничка, заедно с крем фреш или разбита сметана отстрани.
Прочетете повече за:
замразява се
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ