7 хранителни вещества с неблагоприятно въздействие върху мозъка

10 May 2019 15:24
7 хранителни вещества с неблагоприятно въздействие върху мозъка
Безспорно мозъкът е най-важният орган в тялото ни. Разбира се, има още няколко, без които не бихме могли да живеем, но мозъкът контролира всички тях. И не само, че кара сърцето ви и белите дробове да работят през цялото време, но той отговаря за всеки процес, който се случва през целия ви живот. Всичките ви мисли, чувства, спомени... резултат на мозъчната дейност.

Няма нужда да споменаваме, че е изключително важно да поддържате този орган щастлив и здрав. Правилното хранене може да бъде от решаващо значение дали създанието ви е чисто и с цел, или замъглено и с чувство за отчаяние. Навикът да се храните здравословно може да забави процеса на стареене и дори да намали риска от развиване на заболявания като например дименция.

От друга страна, има храни, които са вредни за мозъка. Ако си ги позволявате твърде често, се пригответе да изпитвате объркване, да страдате от лошо настроение и дори на моменти да имате забавени реакции. Това е омагьосан кръг, а депресираният мозък не успява да взема правилни решения за подобряване на цялостното ви състояние.

Ако сте наясно, че имате лоши навици, време е да ги преборите. Първоначално мозъкът ви няма да приеме добре строгия диетичен режим, на който ще подложите тялото си и ще изпитате сериозни затруднения да го спазвате, но знаете, че това е правилното решение. Препоръчваме ви да не предприемате нищо крайно и драстично. Опитайте да изключите следните хранителни вещества от менюто си, но една по една, за да постигнете постепенна, но дълготрайна промяна.

1. Транс-мазнини


2. Питиетата със захар3. Рафинирани въглехидрати4. Обработени и пакетирани храни5. Алкохол6. Риби с високо съдържание на живак7. Аспартам


Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ