Как два банана дневно се отразяват на здравето ви

10 May 2019 16:19
Как два банана дневно се отразяват на здравето ви
Въпреки краткия им срок на годност, бананите са един от най-разпространените плодове в цял свят. Всъщност те са четвъртата най-ценна култура в световен мащаб и се отглежда в над 107 страни. Със сладкия си вкус бананите представят чудесно средство за залъгване на глада или допълнение към здравословното ви хапване. Те са чудесни и в комбинация със сладолед!

Със сигурност сте запознати, че този плод попада в графата „Здравословни храни“. Те са богати на калий, фибри, витамин С, витамин В6 и други хранителни вещества. Дори най-високите нива на захари (около 14 г на банан) се смекчават от фибрите, което изравнява нивото, с което захарта „атакува“ кръвния ви поток. Диетите, в които преобладават плодовете и зеленчуците намаляват риска от много стряскащи заболявания, включително рак, сърдечни болести и диабет.

А какво ще се случи, ако изяждате по два банана всеки ден?

1. Ще постигнете значителен успех при дневния си препоръчителен прием на калий.

2. Ще подмогнете поддържането на кръвно налягане в допустимите граници.

3. Ще намалите риска от рак.

4. Ще подобрите сърдечния си ритъм.

5. Ще облекчите проблема с раздразнения си стомах.

6. Ще подобрите контрола върху приема на захари.

7. Не се препоръчват, ако приемате бета-блокери заради сърдечно заболяване. Бета-блокерите повишават нивата на калий и в комбинацията с банани може да бъде опасно за здравето ви. Диабетиците също трябва да внимават заради съдържанието на захар в този плод.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ