Ананасът ще преобрази рутинната грижа за кожата ви

14 May 2019 12:06
Ананасът ще преобрази рутинната грижа за кожата ви
Моринга, активен въглен и градински чай... моля, отстъпете! Една от основните съставки на любимия ни коктейл „Пина Колада“ е новият хит сред средствата за грижа за кожата. Както вече може би се досещате, говорим за ананаса!

Звучи някак очевидно, но какво представлява екстракта от ананас?
„Ананасът е част от растителното семейство Бромелиеви“, обясни дерматологът д-р Стефани Уилямс. „Екстрактът от ананас съдържа бромелейн, смес от ензими, и се използва в продукти за грижа за кожата, защото бромелейнът помага за нежното ексфолиране на кожата. Бромелейнът има и противовъзпалително и антимикробно действие.“

Какво действие има ананаса върху кожата ви?
Ананасът е богат на витамини С и Е, които са точно двете групи, от които се нуждаете, за да подхранвате кожата си. Те ѝ придават по-ярък нюанс, заравняват тена, служат като антиоксидант и предпазват кожата от замърсяванията на градската среда през деня.

Вероятността плодът да ви стане любим е огромна, защото на всичкото отгоре е нежен ексфолиант. Ензимите в ананаса могат да отстранят мъртвите кожни клетки и да намалят появата на черни точки, което означава, че е идеалната съставка за всички, които се борят с упорити точки.

Като заговорихме за кожни несъвършенства, ананасът има естествено противовъзпалително въздействие, така че когато се появят нежеланите точки, плодът ви помага да намалите зачервяването и подутините. Като цяло той може да бъде отговора на кожните ни проблеми.

Кой трябва да използва продукти за грижа за кожата с екстракт от ананас?
Всеки, който иска да има бляскавата кожа на световноизвестните изпълнители. Освен това, ако целите да имате чиста кожа и равен тен, но прекалявате с грубите ексфолианти, трябва да добавите подобен продукт към рутината си максимално скоро.

С какво екстрактът от ананас е по-различен от витамин С?
Въпреки че има високо съдържание на витамин С, ананасът (и по-конкретно бромилейнът) е изцяло различно нещо. Естетът Пам Маршъл обясни: „Витамин С е с много по-малко молекулярно тегло и притежава способността (в комбинация с правилно pH) да достигне отвъд Statum Lucidum (вътрешния ни мъртъв слой от епидермиса) и функционално да промени кожата.“

„Молекулярното тегло на бромилейна е твърде голямо, следователно не може да проникне през слоевете ни от мъртви клетки, заради това действа единствено като повърхностен ексфолиант.“

Което означава, че може и да не е подходящ за упоритите черни точки или пигментацията, но ако искате бляскава кожа, определено трябва да му дадете шанс.

Кои типове кожа трябва да избягват употребата на ананас?
Като естествен ексфолиант ананасът може да остави кожата ви суха, така че не е особено препоръчителен за сухия тип кожа. Въпреки това, ако все още искате да опитате продукти с този екстракт, можете да ги използвате в комбинация с тестван хиалуронов серум за максимални ползи, без лющеща се кожа.

Д-р Уилямс предупреждава, че макар бромилейнът да подхожда на всички типове кожа, той „зависи и от всякакъв вид фактори, като крайна концентрация в продукта (в по-висока концентрация, бромилейнът може да представлява дразнител на кожата и да не бъде подходящ за чувствителната кожа), други съставки в продукта и основната формула.

Така че като всичко, няма универсален метод, а по-скоро персонализиран подход, който да отговаря на конкретните потребности на кожата ви.
Списанието
BBC Good Food България - Брой 202
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ