Запечен баварски джолан с бира, ким и хвойна

14 May 2019 13:49
Запечен баварски джолан с бира, ким и хвойна
225 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 563
  • маз 24
  • нас. маз 5
  • въгл 27
  • захар 15
  • фибри 7
  • прот 51
  • сол 4

Продукти

2 сварени свински джолана (всеки около
1,2 кг), кожата нарязана на ромбове
6 скилидки чесън
5 ч.л. семена ким
2 ч.л. плодове от хвойна
3 с.л. зехтин и още малко за намазване
на джоланите
3 големи глави лук, нарязани
3 стръка целина, нарязани на кубчета
500 г картофи, нарязани на кръгчета
600 г глава целина, обелена и нарязана
4 десертни ябълки, почистени и
нарязани на четвъртини
4 дафинови листа
750 мл тъмна бира
3 ч.л. светлокафява захар

Приготвяне

1 Джоланите са доста солени, затова ги накиснете в съд с вода за поне 8 ч или за една нощ, като сменяте водата няколко пъти, след това отцедете.
2 Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Смачкайте 4 от скилидките чесън, ситно нарежете останалите 2 и ги запазете. Счукайте кима и плодовете от хвойна в хаванче. Смесете 5 ч.л. от счуканите подправки със смачкания чесън и зехтина. Направете малки дълбоки прорези в кожата на джоланите и ги натрийте отвсякъде с чесновата смес. Намажете кожата с още зехтин и подправете със сол и пипер. Сложете ги в голяма тава и печете 30 мин.
3 Извадете тавата от фурната, а след това и джоланите. Ако по дъното има изгорели парченца чесън или подправки, ги изгребете (иначе ще развалят вкуса на соковете от печенето). Намалете фурната до 160°С (140°С с обдухване).
4 Разпръснете лука и нарязаните стръкове целина в тавата, като ги поръсите с малко от останалите подправки и малко сол и пипер. Подредете отгоре картофите и целината, посолете, добавете нарязания чесън и поръсете с останалите подправки. Лукът трябва да бъде изцяло покрит. Добавете ябълката и дафиновите листа.
5 Загрейте бирата, но без да кипва и я излейте върху зеленчуците. Поставете отгоре джоланите, върнете във фурната и гответе 2 ½ ч – поливайте месото от време на време и внимавайте картофите и ябълките да не потъмнеят много (обърнете ябълките или ги полейте със соса, ако потъмняват бързо). Когато останат 30 мин, поръсете ябълките с малко захар и върнете във фурната.
6 След изпичането, в тавата не би трябвало да има много течност. Но ако зеленчуците са много „водни”, извадете джоланите, дръжте ги на топло, а тавата сложете на котлона и гответе, докато част от течността се изпари. Прехвърлете всичко в плитка чиния за сервиране.
Прочетете повече за:
желязофибри2 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ