Соден хляб с ябълки и тъмна бира

14 May 2019 14:23
Соден хляб с ябълки и тъмна бира
70 мин. Лесно Порции 3

  • ккал 126
  • маз 2
  • нас. маз 1
  • въгл 22
  • захар 7
  • фибри 2
  • прот 3
  • сол 1

Продукти

60 г масло, нарязано на ситни кубчета,
и още за намазване на формите
1 голяма ябълка (или 2 малки), обелени,
почистени и нарязани на кубчета
175 г брашно
450 г пълнозърнесто брашно
90 г овесени ядки
2 ½ ч.л. сода бикарбонат
4 с.л. захар мусковадо
175 мл качествена стаут бира
5 с.л. кленов сироп
400 мл бътърмилк
овесени ядки и сусам за поръсване

Приготвяне

1 Загрейте фурната до 180°С (160°С с обдухване). Намажете с масло 3 форми за печене на хляб с обем 500 мл. Разбъркайте ябълката с 2 с.л. от обикновеното брашно. Смесете двата вида брашно с овесените ядки, 1 ч.л. сол и содата. Добавете маслото и го претрийте с ръце. Добавете и разбъркайте захарта.
2 Направете кладенче в средата и бавно налейте бирата, следвана от кленовия сироп и накрая бътърмилка. Разбърквайте всичко с трапезен нож, добавяйки течностите, накрая добавете ябълките. Работете бързо и внимавайте да не премесите тестото.
3 Разделете сместа в трите форми, поръсете отгоре с овесените ядки и сусама и пемете 35-40 мин. За да проверите дали хлябът е изпечен, извадете един и почукайте по дъното на формата. Ако кънти на кухо, е готов, ако не – върнете във фурната за още малко. Извадете хлябовете от формите и оставете да изстинат върху решетка.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ