Агнешко с хариса, лабне и нахут

14 May 2019 16:36
Агнешко с хариса, лабне и нахут
55 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 693
  • маз 41
  • нас. маз 14
  • въгл 32
  • захар 9
  • фибри 11
  • прот 43
  • сол 1

Продукти

500 г пълномаслено кисело мляко
300 г агнешки бут
2 с.л. хариса
½ глава карфиол, накъсана на цветчета
400 г консерва нахут, отцеден и
изплакнат
2 с.л. качествен зехтин и още малко за
поръсване
1 с.л. кимион на зърна
1 маринован лимон, ситно нарязан
шепа листенца от мента
2 стръка зелен лук, нарязани по диагонал
Ще ви трябва
тензух или марля

Приготвяне

1 Направете лабнето от предишната вечер. Сложете цедка върху голяма купа и я покрийте с марля или тензух. Смесете киселото мляко с ¼ ч.л. сол, пресипете го в цедката и го оставете в хладилника, за да се отцеди. Втрийте харисата в агнешкото, покрийте го и охладете за 1 нощ.
2 Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). В голяма тава разбъркайте карфиола, нахута, зехтина, кимиона и маринования лимон. Подправете на вкус. Посолете агнешкото и го сложете в тавата. Печете 20 мин за розово месо или 25 мин за по-добре изпечено. Извадете агнешкото да отпочива и продължете да готвите другите съставки още 15 мин, докато карфиолът започне да потъмнява.
3 Извадете цеденото мляко от хладилника, то вече трябва да се е сгъстило така, че да може да се маже, а на вкус да е леко кисело. Прехвърлете го в купичка и хвърлете отцедилата се течност. Може да съхраните остатъците от лабнето до 5 дни в затворена кутия в хладилника.
4 Нарежете агнешкото на тънко. Във всяка чиния сложете по 1 голяма лъжица лабне, а отгоре покрийте с агнешкото и зеленчуците с нахут. Поръсете с мента, зелен лук и малко зехтин и сервирайте.
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ