Печено ало гоби

14 May 2019 16:51
Печено ало гоби
65 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 322
  • маз 15
  • нас. маз 1
  • въгл 33
  • захар 14
  • фибри 9
  • прот 10
  • сол 0

Продукти

400 г картофи, нарязани на средни
парчета
1 голяма глава карфиол, накъсана
на цветчета
1 с.л. кимион на зърна
2 ч.л. семена кориандър
2 ч.л. семена нигела
1 ч.л. канела на прах
1 ч.л. куркума
1 ч.л. лют червен пипер
4 с.л. растително, слънчогледово
или рапично олио
8 листенца къри
4 скилидки чесън, смачкани
800 г нарязани домати от консерва
2 малки зелени люти чушки,
прободени с нож на няколко места
1 ч.л. кристална захар
сокът от 1 лайм
връзка кориандър, ситно нарязана
ориз басмати, хляб наан и кисело мляко,
за сервиране

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Сложете картофите в тенджера със студена вода, загрейте до завиране и ги варете 5-6 мин, докато поомекнат, но запазват формата си. Отцедете ги добре.
2 В голяма тава разбъркайте картофите и карфиола с подправките и 2 с.л. олио. Подправете обилно и печете 45 мин, като разбъркате по средата на времето. Зеленчуците трябва да омекнат и да започнат да потъмняват до кафяво.
3 Загрейте останалото олио в голяма тенджера. Запържете листенцата къри и чесъна за 1 мин, като внимавате чесънът да не прегори. Добавете доматите, лютите чушки, захарта, сока от лайм и подправете. Похлупете и оставете всичко да къкри 15 мин, докато доматите се разпаднат.
4 Сложете печените зеленчуци при доматите и ги оставете да къкрят още 5 мин, като добавите малко вода, ако кърито се сгъсти прекалено. Разбъркайте го с кориандъра и сервирайте с ориз, топъл хляб наан и кисело мляко.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ