Колканон с шунка

14 May 2019 17:14
Колканон с шунка
40 мин. Лесно Порции 4

  • ккал 600
  • маз 37
  • нас. маз 18
  • въгл 38
  • захар 3
  • фибри 7
  • прот 25
  • сол 2

Продукти

800 г картофи
50 г масло
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 малка глава савойско зеле,
ситно 
нарязано
8 стръка зелен лук, нарязани по
диагонал
100 мл пълномаслена сметана
2 с.л. едрозърнеста горчица
180 г пушена шунка или джолан
4 яйца

Приготвяне

1 Обелете картофите и ги нарежете на еднакви средно големи парчета. Сложете ги в голяма тенджера със студена подсолена вода, загрейте до завиране и ги варете 10-15 мин, докато картофите се пробождат лесно с нож.
2 Разтопете маслото в дълбок тиган на умерен огън. Добавете чесъна, зелето, зеления лук и подправете. Разбърквайте от време на време, докато зелето омекне, но все още стои леко хрупкаво. Отстранете тигана от котлона.
3 Отцедете картофите, оставете влагата да се изпари на 2-3 мин и ги намачкайте със сметаната, горчицата, сол и черен пипер в същата тенджера. Разбъркайте ги със зелето и шунката и ги дръжте топли на слаб огън.
4. Загрейте тигана от зелето (няма нужда да го миете), капнете малко олио и изпържете яйцата по свой вкус. За да сервирате, разделете колканона в купички, а отгоре сложете по едно пържено яйце.
Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ