Задушено с миди, скариди, орзо и шафран

14 May 2019 17:31
Задушено с миди, скариди, орзо и шафран
40 мин. Средно Порции 4

  • ккал 426
  • маз 13
  • нас. маз 1
  • въгл 19
  • захар 2
  • фибри 3
  • прот 43
  • сол 3

Продукти

голяма щипка шафран
12 черни миди (около 250 г)
12 едри бели миди (около 250 г)
8 едри скариди, цели, небелени
3 с.л. зехтин или рапично олио
2 глави лук шалот, ситно нарязани
1 стрък целина, ситно нарязан
5 скилидки чесън, смачкани
150 мл бяло вино
50 мл перно
500 мл рибен бульон
200 г орзо
връзка магданоз, ситно нарязана
зехтин екстра върджин или рапично
олио, за поръсване
хрупкав хляб, за сервиране

Приготвяне

1 Кипнете вода в кана, сложете шафрана в купичка и го полейте със 100 мл вряла вода, за да се накисне. Сложете черните и белите миди в гевгир и ги изплакнете под течаща студена вода. Изтъркайте черупките и отстранете влакната. Хвърлете мидите, които не се затварят, когато ги почукате в ръба на мивката. С малък назъбен нож срежете скаридите през черупката по дължината на гърба и отстранете вената вътре.
2 Загрейте зехтина в голям и дълбок тиган. Запържете лука шалот, целината и чесъна на слаб огън за няколко минути, докато започнат да омекват. Добавете виното и перното и загрейте до завиране. Оставете алкохола да къкри 1-2 мин и сипете бульона, шафрана с водата, в която е киснал, и подправете. Щом сосът заври, намалете котлона до къкрене и разбъркайте с орзото. Похлупете с капак и гответе 4 мин.
3 Добавете мидите и скаридите, похлупете отново и гответе още 5 мин, докато пастата се свари, скаридите станат розови, а мидите се отворят. Ако има затворени миди, хвърлете ги. Поръсете с магданоза и сервирайте в купички, като поръсите задушеното със зехтин. Предложете и хрупкав хляб.
Списанието
BBC Good Food България Брой 197
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ