Карамелен сладкиш с маракуя

14 May 2019 17:48
Карамелен сладкиш с маракуя
35 мин. Средно Порции 16

  • ккал 395
  • маз 26
  • нас. маз 17
  • въгл 34
  • захар 26
  • фибри 3
  • прот 4
  • сол 0

Продукти

За блата
150 г брашно
100 г кокосови стърготини
170 г студено масло и още малко за
намазняване
75 г кристална захар
За карамела
90 г масло
400 г кондензирано мляко
2 с.л. захарен сироп
2 с.л. кафява захар
3 плода маракуя, само месестата част
За топинга
200 г черен шоколад
30 г печени люспи кокос

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване) и намаслете квадратна тавичка за брауни с размери 23 х 23 см. За блата първо разбъркайте брашното и кокосовите стърготини в купа и ги претрийте с маслото с пръсти, докато сместа стане на трохи. Разбъркайте със захарта и замесете на тесто. Разстелете във формата и набодете навсякъде с вилица. Запечете за 15-18 мин до светлозлатисто и хрупкаво.
2 За карамела първо сложете маслото, кондензираното мляко и сиропа в тенджера и добавете голяма щипка сол. Загрейте на тих огън до къкрене и разбивайте 6 мин, докато се сгъсти. Отстранете карамела от огъня и го разбъркайте с маракуята. Сипете го върху блата, загладете с палетен нож и оставете да стегне.
3 Щом карамелът стегне, разтопете шоколада в микровълновата фурна, като го загрявате за по 30 сек, докато стане лъскав и гладък. Намажете го върху карамела и поръсете с кокосовите люспи. Оставете сладкиша да стегне и го нарежете на 16 квадратни парчета. В затворена кутия в хладилника ще се съхрани до пет дни.
Прочетете повече за:
сладкишкарамелмаракуя
Списанието
BBC Good Food България Брой 195
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ