Девет впечатляващи жени-кулинари и на какво ни учат те

16 May 2019 15:06
Девет впечатляващи жени-кулинари и на какво ни учат те
Ако намерим време, да спрем за секунда и да се огледаме около себе си, ще видим постъпки, които са напълно достойни за един съвременен герои. Именно това ни подтикна да се замислим кои са световно признатите кулинарни героини днес – онези вдъхновяващи жени, които успяха да павират пътя на промяната. Те вдъхновяват дамите да готвят, да се чувстват по-уверени в тялото и кожата си, да преследват кариерата и мечтите си. Ние избрахме именно тези гениални жени, които афишират равенството и правотата, отличавайки се в собственото си поле на изява.


Сузи Орбак

Заради това, че ни насърчава да се чувстваме добре в тялото си

Книгата на Сузи Орбак Fat is a Feminist Issue от 1978 г. представлява ръководство против диети. Тя промени правилата на играта и постави началото на дискусиите, относно женското тяло за десетилетия насам. Сузи твърди, че днес книгата е по-актуална отвсякога. „Днес никой не се чувства добре в тялото си и външният вид е всичко, което има значение. Социалните мрежи се осланят на факта, че 40 години подкопаваме женското тяло.“ Сузи е написала няколко книги, домакин е на шоуто на BBC – In Therapy, работи с кампании, има психотерапевтична клиника и променя живота на хиляди жени, като им помага да преоткрият тялото си и да го ценят. „Най- важното е, да се научим да ядем с удоволствие – за някои хора храненето се е превърнало в мъчение“, казва още тя.

Направи го и ти:

Прилагай уроците на Сузи, като се научиш да приемаш формите на тялото си. Важно е, да отправяш положителни послания, относно храненето, сред децата и младежите.


Моника Галети
Заради това, че се превърна в световен топ готвач

Тя е старши готвач в Le Gavroche, съдия в MasterChef Великобритания, работеща майка и стартира собствен ресторант Mere. Ненадминатата Моника Галети твърди, че никога не е изпитвала нужда да се доказва като жена. „Не знам защо полът стана от толкова голямо значение. За мен, всичко е до сплотения екип – вярвам, че щом носиш готварска куртка, играта е равностойна за всеки.“ Моника определя себе си като феминист: „Аз силно подкрепям жените и бих се радвала да виждам повече от тях в кухнята си. Феминизмът е един от начините, с който можеш да дадеш пример на дъщеря си: можеш да бъдеш силна, да обличаш каквото поискаш и да печелиш толкова, колкото момчето до теб. Има толкова много натиск върху малките ни момичета, да бъдат слаби и красиви. Оставете ги да бъдат такива, каквито са, оставете ги да живеят – да се хранят!“

Направи го и ти:

Ако и ти, също като Моника, имаш интерес да превърнеш страстта си към храната в кариера, то има много начини с които това да стане реалност. Освен като шеф-готвачи, жените имат ключова роля във всички области в кулинарната индустрия.

Последвай Моника в Instagram: @galettigram


Руби Тандо
Заради това, че е откровена

Безстрашната и откровена Руби, финалистка в Bake off Великобритания през 2013 г., се е захванала с кулинария и феминизъм. Наградената ѝ книга Flavour ни съветва да се храним с това, което желаем, а многобройните ѝ туитове и критики относно „чистото хранене“, провокират ожесточени дебати в социалните мрежи. „Мисля, че разпространението на чистото хранене, засяга голяма част от жените в момента. Представяйки диетите, като преследване на духовното и моралното, е вредно за всеки който иска да има нормална и здравословна връзка с храната“, казва Руби. Тя твърди още, че всички ние можем да помогнем, като подкрепяме и даваме парични средства за хранителните банки, отколкото за псевдо-диетични движения. Руби също подкрепя и изгряващите звезди в социалните мрежи. „Наистина се радвам, че Instagram и други социални мрежи и блог платформи, дават на жените, главно на по- младите жени, повече изява в света на кулинарията.“

Направи го и ти:
Самопубликуването е страхотен старт, ако искаш да се занимаваш с писане в кулинарната индустрия и е добра възможност за собствен кулинарен канал. Социалните мрежи ви дават свободата, да отправяте лични послания – независимо дали искате да го направите чрез съобщение в Twitter или снимка в Instagram.

Последвай Руби в Instagram: @ruby.tandoh


Кармел Макконъл
Заради това, че ни учи колко са важни общностите и благотворителността

Благотворителното динамо и доживотен активист Кармел откри Magic Breakfast през 2003 г., който осигурява закуските на над 30000 нуждаещи се деца в училище във Великобритания. Струва само 22 паунда на дете, но е доказано, че подобрява ученето в класната стая. Кармел се сблъсква с бедността, ежедневно. „Майките, все още имат по- голям дял в отглеждането на децата от мъжете и заради това е много по-вероятно, те да пропускат хранения.“ Тя сравнява предизвикателството да управляваш семейния бюджет с това да ръководиш бизнес. „Жените са домашни икономисти и успяват да се погрижат за цялото домакинство, с малък бюджет, това е невероятен талант. Трябва да издигнем статуя на работещата майка, която успява да прави всички тези неща без пари.“ Невероятно е, когато си помислим, че можем да дадем от себе си, но Кармел казва, че най-важното е, да започнем с по-простите неща. “Уверете се, че сте максимално добри със себе си. Не може да спасите света на другите, ако първо не сте се погрижили, да спасите своя. Всичко тръгва от там.“

Направи го и ти:

Ако искате да давате, но не сте сигурни как точно да го направите, потърсете и прочетете за местните хранителни банки.


Валентина Харис
Заради това, че е ментор

Англо-италианският готвач Валентина Харис стартира кариерата си през 70-те в тягостните кухни в Рим и е ставала свидетел на тормоз. Това означава, че по-късно в кариерата си, работата в Les Dames d'Escoffier ѝ се отплатила подобаващо. Организацията, носеща името на филантропа Огюст Ескофие, който Валентина нарича „истинския кулинарен феминист“, е международен колектив от влиятелни жени професионалисти, които предлагат подкрепа, менторство и финансиране на жените, в хотелиерската индустрия. Валентина е основателят от Лондон. Тя твърди, че въпреки подобренията, в името на жените, има още неща, които трябва да бъдат направени: „Трябва да накараме жените да вярват в себе си и да имат ясна позиция.“


Направи го и ти:

Направи като Валентина и предай знанията и опита си в кулинарията, като започнеш от разменяне на рецепти. Предавай ги на приятели, семейство и подрастващи.

Последвай Валентина в Instagram: @chef_valentina


Надия Хусаин
Заради това, че ни напомня, колко е важно семейството

След като спечели Bake Off Великобритания през 2015 г., Надия написа две готварски книги и роман, представи собствената си храна и шоу за пътувания и стана световно призната като добър модел за подражание сред младите жени. Нейното семейство – съпругът и Абдал и трите и деца Муза, Давид и Мариям, са в сърцето на всичко, което тя прави. Надия назовава баба си, като неин идол в кулинарията. „Баба е на 90 години и постоянно пътува от и за Бангладеш. Тя е един от най-пъргавите хора, които някога съм срещала. В селото, в което живее, тя все още готви на открит огън. В случай че няма сухи дървета, през този ден не се готви. Когато баба ми ни е на гости тук, тя ни мисли за разглезени и именно това, много харесвам в нея.“ Благодарение на семейните си рецепти и ведър характер, Надия се превърна в добросъвестен герой, по своему.

Направи го и ти:

Управлявай домакинството си като професионалист. Независимо дали търсите готварски рецепти, които да приготвяте с децата си, съвети как да възпитавате децата си, чрез готвене или бързи и вдъхновяващи рецепти за делничните дни. Вие можете всичко.

Последвай Надия в Instagram: @nadiyahussain


Роузи Бъркет
Заради нейния вдъхновяващ, сезонен подход в готвенето

Един от редакторите на BBC Good Food – Роузи е толкова запалена по готвенето, колкото може да бъде един човек. Отношението ѝ към създаване на рецепти, е вдъхновено както от пътуванията ѝ, така и от непосредственото ежедневие. Именно това прави резултатите оригинални и ни оставят без думи. Цялото ѝ отношение е насочено върху запазването на добрия продукт. Роузи, също така ни напомня и за това, колко е важно пазаруването от малки, местни магазинчета. Те ни помагат да открием, какво предлага международният пазар и какво предлагат местните производители.

Направи го и ти:

Правете като Роузи и се хранете със сезонно меню – това ще ви помогне да спестите пари, да не изхвърляте храна и да бъдете по-екологични.

Последвай Роузи в Instagram: @rosiefoodie


Мадхур Джафри
Заради това, че ни показа цял нов свят в кулинарията

Доайенът в готвенето Мадхур Джафри, няма нужда от представяне. Тя е написала десетки книги с индийски рецепти. Дебютната ѝ книга е An Invitation to Indian Cooking, която излиза през 1973 г. Въпреки че Мадхур промени рецептите си, с цел да бъдат по- подходящи за европейската кухня през 70-те и 80-те те останаха екзотични и впечатляващи. Много писатели, последваха стъпките на Мадхур, да отвеждат читателите на непознатите и екзотични места. Пример за това са: Сабрина Гхайор, която е от англо-ирански произход и Чинг-хе Хуанг – телевизионен водещ и автор на китайски готварски книги.

Направи го и ти:

Търсенето на чуждестранни кухни, е чудесен начин да отворите вратите към цял един, нов начин за готвене и хранене. Има хиляди рецепти, вдъхновени от Карибите, Япония, Турция и много, много други.


Мери Бери
Заради това, че разпали любовта ни към домашното сладкарство

Един от най-любимите ни готвачи Мери Бери, е доказано име в домакинството, кулинарна легенда и един от възродителите на домашното сладкарство, което видяхме след Bake off Великобритания. “Нещото, което ми носи наслада от предаванията, които правя, е това, че вдъхновявам хората да готвят. Опитвам се да представям нови продукти, като японския цитрусов плод – юзу, който използвам в рецептата си за сьомга с праз в масло.”

Направи го и ти:

Използвайте силата на брашното и се научете на основните умения за готвене чрез домашното сладкарство.Прочетете повече за:
шеф-готвачигероини
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ