11 храни и напитки, които оставят петна по зъбите ви

20 May 2019 15:15
11 храни и напитки, които оставят петна по зъбите ви
Истинско предизвикателство е да пазите зъбите си чисти. Много вкусни храни са богати захари и киселини, което означава, че бавно изяждат зъбния ви емайл. Други изкушаващи храни и напитки, като виното, доматения сос и цвекло, покриват перлено белите ви зъби с всякакви петънца.

Обикновено започвате деня си с чаша кафе, след това за обяд си овкусявате салатата с балсамов оцет, пиете газирана напитка, пушите цигара, приготвяте сос Маринара или къри за вечеря, хапвате цвекло и приключвате с червено вино... и това е най-добрият начин да покриете зъбите си с петна.

Следващият въпрос е повече от очевиден. Как да продължите да се наслаждавате на тези храни и напитки, без да оставят петна по зъбите ви? Добрата новина е, че е постижима цел! Стоматологът д-р Майкъл Апа предлага списък с най-нещадящите зъбите ви храни и напитки и дава съвети как все пак да запазите зъбите си чисти.

1 Червено вино
Повечето червени вина съдържат танини. Ако се загледате, ще забележите червените петна по зъбите си, непосредствено след като сте отпили – точно толкова силни са.

2 Кафе или чай
Повечето хора имат зависимост към тези напитки заради кофеина в тях. Но и те като червеното вино съдържат гореспоменатите танини, които могат да оставят сиво или кафяво потъмняване, ако ги консумирате твърде често.

3 Пушене на тютюн или наргиле
Те съдържат никотин и катран, които водят до жълти или кафяви петна по зъбите ви. Да не споменаваме, че могат да причинят загуба на костна маса, разклащане на зъбите, отдръпване на венците и много други здравословни проблеми.

4 Къри
Подправката, известна с широкото си приложение в най-разнообразни ястия, оставят зъбите ви с жълта или оранжева пигментация.

5 Сода
Киселинната същност на содата може да направи зъбите ви по-податливи към придобиване на бъдещи петна. Тъмните като кола могат да доведат до по-сериозно потъмняване на зъбите ви.

6 Цвекло
Има особено силен пигмент и ще оцветят зъбите ви в червено или оранжево.

7 Плодове като къпини, боровинки и нар
Има най-различни плодове, които съдържат тъмни пигменти и лесно могат да покрият зъбите ви с петна. Къпините, боровинките и нарът имат пурпурни и червени пигменти, които могат да оставят следи по зъбите ви.

8 Доматен сос
Съдържа силно пигментиращ цвят и освен това и киселина. Киселинните храни могат да навредят на зъбния ви емайл, което да го направи по-податлив към петна.

9 Плодови сокове
Също съдържат киселина, което прави зъбите ви податливи към петна. Плодовите сокове съдържат и захар, което подпомага развиването на бактерии и причиняването на кариес, докато оставят петна по зъбите.

10 Соев сос
Тъмни пигменти и лепкава консистенция, която ще остави петна по зъбите ви.

11 Балсамов оцет
Същата история.


Как да минимизирате оцветяващия ефект на любимите си храни и напитки върху белите ви зъби?

Използвайте сламка. Когато е възможно, Апа съветва да пиете през сламка. Отпиването на вредни питиета през сламка, цели напитката да достига до крайната част на устата ви като ограничи времето ѝ на контакт с емайла ви. По този начин ще притъпи оцветяващия ѝ ефект.

Мийте ги често с четка. Твърде очевидно е, но мийте зъбите си поне два пъти дневно и колкото е възможно по-рано, след като сте консумирали вредни продукти.

Пропуснете пастите за зъби с естествени съставки. Апа препоръчва да използвате пасти, които съдържат флуорид или хидроксиапатит. Те ще ви помогнат да реминерализирате зъбите си и да ги направите по-издръжливи. „Ако зъбите ви са чувствителни, потърсете си паста за зъби с калциев хидроксид, който няма същия минерален резултат, както хидроксиапатитът.“
Къде да ги търсите? Пропуснете щанда с естествените продукти. Може би ще останете изненадани, но Апа не ви насърчава да ги използвате. „Те нямат нищо, което да реминерализира зъбите ви.“ И за да сте напълно сигурни, той съветва пациентите си да има дни, в които използват избелваща паста за зъби, вместо обикновената си неабразивна. „В избелващите пасти за зъби има силициев двуокис, който премахва петната, които може да са се получили между обикновените почиствания.“

Чистете зъбите си с конец всеки ден. Наистина не можете да чистите зъбите си с конец достатъчно. „Превърнете го в навик“, съветва Апа.

Използвайте вода за уста без алкохол. Алкохолът изсушава устата ви, като ограничава производството на слюнки и ако се използва твърде често, може да изсуши венците ви и да предизвика рецесия.

Хидратирайте се. Важно е, когато консумирате пигментираща храна или напитка, да пиете много вода. Тя неутрализира pH-то в устната кухина и помага да изчистите храната или напитката от устата си.

Яжте си зеленчуците. „Като ядете листни храни или храни, които наистина трябва да захапете, ще помогнат да премахнете някои от петната по зъбите си и няма да позволят образуването на плака.“
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ