15 хранителни тенденции за 2019 година

21 May 2019 17:59
15 хранителни тенденции за 2019 година
През 2018 г. наблюдавахме повишаване на интереса към по-лесно смилаемите храни и безалкохолните напитки, но да видим какво ни поднася 2019 г към момента.

1. Кухнята на Шри Ланка – Европейски ресторанти поставят вкуса на Шри Ланка, като голям пробив на азиатската кухня. Оризови палачинки с брашно във формата на купички, Коту Роти(пържени зеленчуци, яйца, настъргано роти и къри) и Пол Самбол, с лек кокосов привкус.

„Преди, кухнята на Шри Ланка беше свързвана с индийската, но сега вече тя е призната отделно, сама по себе си“, твърди Ема Вайнбрен.

2. Бирманска кухня – Тази година, критиците залагат на бирманската кухня – последвайте @RangoonSisters.

3. Без месо – Отношението на европейците спрямо месото, се промени драстично. След като пъбовете започнаха да предлагат „кървящ“ бургер, а ресторанти, известни с месните си деликатеси, са на прага да предлагат веган меню, става ясно, че нещо сеизмично се случва.

„Това вече не е ниша“, съгласи се Ванбрен. „И това не са само веганите, а хора които твърдят, че искат да намалят приема си на месо. Този завишен интерес към растителното хранене, кара търговците да увеличат партидата на веган вината, които предлагат по магазините“, твърди гуруто на виното Виктория Мур.

4. Кефир – Продажбите на кефир, надвишават тези на комбучата. „Тъй като, клиентите са наясно с благоприятният ефект на бактерията върху здравето на червата ни, пазарът на ферментиралите напитки процъфтява“, твърди Хелън Арпино.

5. Плодовете и зеленчуците без търговски вид – Индия Мур казва „Виждаме страхотни неща, които са направени от деформирани плодове или зеленчуци, като чипс и хумус.“ През 2019 г. все по-често можем да станем свидетели на тази тенденция по „спасяване на храните“.

6. Скрити зеленчуци – пудингите, в които се използват зеленчуци, с цел да намалят бялата захар, както и тестата за пица, направени от зеленчуци, са показателни за това колко хора искат да намалят въглехидратите и да увеличат приема си на зеленчуци. Очаквайте да видите още продукти със скрити зеленчуци през 2019 г.

7. Ром – Поколението на хилядолетието е особено склонно към отлежал във варели и ръчно приготвен ром в малка партида, както и изтънчени видове ром от традиционните карибски производители. „Без значение, дали предпочитате сладък или силен, тръпчивостта на белият ром, тъмен ром с лед или златист ром с кола, той е една от най-достъпните спиртни напитки“, твърди Николас Робинсън.

8. Отворените заведения за хранене – Особено подходящо е, като се има предвид, че манията по отворените помещения за хранене, обслужвани от множество кухни, е започнала.

9. Хранене на местата, от които пазаруваме – Все повече ядем и пазаруваме на едно и също място. От месарски бистро-хибриди, до места, които смесват пазаруването на деликатеси с барове и хранене.

10. Напитки без алкохол или с ниско съдържание – От под 0,5% занаятчийски бири до сериозни коктейли, наблюдава се тенденция за намаляване на приема на алкохол. Напитките без или с по-ниско съдържание на алкохол, набират изтънчена популярност.

11. Без повече плащане в брой – Барове, кафета, обикновени ресторанти и дори столове за хранене, драстично (и противоречиво) позволяват плащане с карта.

12. Козе месо – Целта на миналогодишната Goatober кампания, да се спре клането на кози в млечната промишленост, стана глобална. Решението? Повече козе месо в менюто на ресторантите.

13. Грозде „Цвайгелт“ – специалистът по вино и редактор в BBC Good Food Великобритания, Виктория Мур твърди, че залага на грозде „Цвайгелт, като лека австрийска напитка за 2019 г.

14. Рециклиране или по-малко пакетиране – Някои производители заложиха на производството на новите си органични вина в опаковки за рециклиране. Други започнаха да слепват кенчетата си с бира едно за друго с цел по-лесно пакетиране. Прогнозите сочат, че подобни мерки ще помогнат за премахването на 1200 тона пластмасови отпадъци, годишно. Някои брандове чипс рециклират всичките си пакети и работят върху разработването на нов вид опаковки.

15. Годините вече не са пречка – Чакането е присъщо за подрастващите. Все повече ресторантьори планират да удвоят броя на обслужващия персонал.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ