Сладкиш с ревен, марципан и цитруси

23 May 2019 16:31
Сладкиш с ревен, марципан и цитруси
70 мин. Лесно Порции 15

  • ккал 371
  • маз 21
  • нас. маз 11
  • въгл 41
  • захар 28
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 1

Продукти

300 г меко масло и още малко за
намазняване
400 г тънкостеблен ревен, едро нарязан
350 г кристална захар
настърганата кора от ½ портокал
настърганата кора от ½ лимон
3 едри яйца
200 г брашно с набухвател
50 г фино царевично брашно
50 г смлени бадеми
1 ч.л. бакпулвер
100 г марципан, ситно нарязан

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намазнете правоъгълна форма за сладкиши с размери 20 х 30 см и я застелете с хартия за печене. Оваляйте ревена в 50 г захар и го оставете да престои 20 мин.
2 Сложете маслото, останалата захар и настърганата цитрусова кора в голяма купа. Разбийте с миксер до светла и пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Сложете брашното, царевичното брашно, бадемите, бакпулвера и голяма щипка сол и разбърквайте, докато се смесят. Добавете половината ревен (другият ще е върху сладкиша) заедно със сока му и марципана.
3 Прехвърлете сместа във формата. Подравнете повърхността и наредете отгоре останалия ревен. Запечете за 40-45 мин, докато сладкишът се надигне и стане златист, а забито в средата шишче излезе чисто. Ако по него има следи от сместа, допечете за 5 мин и проверете отново. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 мин и го сервирайте топъл с крем фреш или го оставете да изстине напълно. В затворена кутия ще се запази до три дни.
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ