Сладкиш с ревен, марципан и цитруси

23 May 2019 16:31
Сладкиш с ревен, марципан и цитруси
70 мин. Лесно Порции 15

  • ккал 371
  • маз 21
  • нас. маз 11
  • въгл 41
  • захар 28
  • фибри 1
  • прот 5
  • сол 1

Продукти

300 г меко масло и още малко за
намазняване
400 г тънкостеблен ревен, едро нарязан
350 г кристална захар
настърганата кора от ½ портокал
настърганата кора от ½ лимон
3 едри яйца
200 г брашно с набухвател
50 г фино царевично брашно
50 г смлени бадеми
1 ч.л. бакпулвер
100 г марципан, ситно нарязан

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Намазнете правоъгълна форма за сладкиши с размери 20 х 30 см и я застелете с хартия за печене. Оваляйте ревена в 50 г захар и го оставете да престои 20 мин.
2 Сложете маслото, останалата захар и настърганата цитрусова кора в голяма купа. Разбийте с миксер до светла и пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре след всяко. Сложете брашното, царевичното брашно, бадемите, бакпулвера и голяма щипка сол и разбърквайте, докато се смесят. Добавете половината ревен (другият ще е върху сладкиша) заедно със сока му и марципана.
3 Прехвърлете сместа във формата. Подравнете повърхността и наредете отгоре останалия ревен. Запечете за 40-45 мин, докато сладкишът се надигне и стане златист, а забито в средата шишче излезе чисто. Ако по него има следи от сместа, допечете за 5 мин и проверете отново. Оставете сладкиша да изстине във формата за 10 мин и го сервирайте топъл с крем фреш или го оставете да изстине напълно. В затворена кутия ще се запази до три дни.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ