Пилешки пай с праз и гъби

23 May 2019 16:40
Пилешки пай с праз и гъби
95 мин. Лесно Порции 8

  • ккал 683
  • маз 41
  • нас. маз 23
  • въгл 41
  • захар 11
  • фибри 6
  • прот 34
  • сол 1

Продукти

4 големи пилешки гърди
4 пилешки бутчета без кожа и кости
2 дафинови листа
½ малка връзка мащерка
½ малка връзка магданоз, листата и
стръковете разделени
2 големи глави лук, нарязани
1 скилидка чесън
1 кубче пилешки бульон, натрошено
750 мл мляко и още за глазиране
100 г масло
3 стръка праз, нарязани
300 г гъби, разполовени
100 г брашно и още за поръсване
200 мл сметана (крем фреш)
500 г бутер тесто
кетчуп, за сервиране (по желание)

Приготвяне

1 Сложете пилешкото месо в голяма тенджера с дафиновия лист, половината мащерка, стръковете магданоз, лука, чесъна и бульона, овкусете. Сипете млякото върху пилешкото и ако има нужда, добавете вода, за да се покрие месото. Кипнете, намалете огъня до къкрене и оставете да се готви около 15 мин. Извадете месото от течността и оставете да се охлади.

2 Прецедете течността през цедка в кана – трябва да разполагате с 650 мл, за да направите соса за пая.

3 През това време загрейте маслото в тенджера на слаб до умерен огън. Добавете праза и гъбите и гответе около 5-10 мин, докато омекнат, после овкусете добре. Прибавете брашното и разбъркайте, за да се покрият зеленчуците. Бавно сипете прецедената течност, като разбърквате, докато получите плътен сос.

4 С помощта на две вилици накъсайте пилешкото на хапки, вместо да го режете – така паят става по-хубав според мен. Нарежете листата магданоз и ги разбъркайте с праза заедно с листата мащерка, сметаната и пилешкото. Проверете на вкус и прехвърлете с лъжица сместа в съда за пай, за да изстине леко.

5 Загрейте фурната на 220°С (200°С с обдухване). Разточете бутер тестото върху леко набрашнена повърхност до дебелината на монета от 1 лв. Отрежете тънки ивици от краищата и с малко вода ги залепете по ръбовете на съда, след това ги намокрете и отгоре. Сложете тестото върху пая, отрежете висящите краища и ги прищипете с пръсти или вилица. Намажете отгоре тестото с мляко и го разрежете малко в средата, за да излиза парата.

6 Сложете съда в тава и запечете във фурната за 20-25 мин, докато тестото бухне и стане златисто. Малко от плънката може да започне да бълбука през отвора в средата. Поднесете с бутилка кетчуп и внимавайте, защото паят е горещ.
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ