Поширана камбала в червено вино с бекон и гъби

23 May 2019 17:03
Поширана камбала в червено вино с бекон и гъби
40 мин. Лесно Порции 2

  • ккал 447
  • маз 24
  • нас. маз 9
  • въгл 2
  • захар 2
  • фибри 1
  • прот 37
  • сол 1

Продукти

200 мл червено вино
100 мл пресен пилешки бульон
3 стръка мащерка
3 зрънца черен пипер
2 х 150 г порции камбала
2 ивици шарен бекон
1 с.л. рапично олио
1-2 с.л. масло
100 г диви гъби (или едра кладница,
срязана на две по дължина)
сокът от ½ лимон
115 г спанак

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Сложете виното, бульона, мащерката, черния пипер и щипка сол в дълбок тиган и загрейте до съвсем слабо къкрене. Потопете рибата, намалете огъня и поширайте 8 мин, докато започне да се дели на парчета. Междувременно запържете бекона в горещ тиган за 2 мин от всяка страна до хрупкаво. Извадете го, покрийте с метално фолио и го дръжте топъл във фурната.
2 В същия тиган загрейте олиото и 1 с.л. масло, докато стане на пяна. Запържете гъбите до нежен златист цвят. Ако използвате кладница, обърнете я, за да се сготви равномерно. Щом гъбите се запържат, подправете ги с лимоновия сок и малко сол.
3 Извадете пошираната риба от тенджерата в чиния, покрийте с метално фолио и я дръжте топла във фурната. Увеличете котлона и изчакайте течността от поширането да изври с около ⅔, прецедете я през фина цедка.
4 Измийте спанака със студена вода и го сложете при гъбите. Подправете, ако има нужда, сложете още масло и го задушете за 3 мин, като разбърквате, докато слегне. Разпределете спанака и гъбите в две чинии, а отгоре сложете рибата. Полейте с редуцирания сос и покрийте с хрупкавия бекон.
Прочетете повече за:
фолиева киселина1 от 5-на-ден
Списанието
BBC Good Food България Брой 196
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ