Поширано патешко яйце с топла пушена сьомга и сос холандез с горчица

23 May 2019 17:11
Поширано патешко яйце с топла пушена сьомга и сос холандез с горчица
45 мин. Средно Порции 4

  • ккал 909
  • маз 76
  • нас. маз 39
  • въгл 17
  • захар 2
  • фибри 2
  • прот 36
  • сол 3

Продукти

2 х 150 г парчета пушена сьомга
4 патешки яйца
малко бял винен оцет
60 г кресон
малко рапично олио
2 мъфина, срязани на две и препечени
За соса холандез
250 г масло
30 мл каберне совиньон
30 мл бял винен оцет
20 мл пълномаслена сметана
2 големи жълтъка
1 ч.л. ситно нарязан див лук
1 ч.л. едрозърнеста горчица
сокът от ½ лимон

Приготвяне

1 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Пречистете маслото за соса холандез, като първо го разтопите в тенджерка на слаб огън. Ако по маслото се появи бяла пяна, оберете я и прелейте маслото внимателно в каничка, като оставите белите млечни частици в тенджерката.
2 За редукцията на холандеза оставете виното и оцета да къкрят в тенджерка, докато от тях останат 1-2 ч.л. Сипете сметаната и разбийте енергично с бъркалка. Прехвърлете я в малка огнеупорна купичка. Загрейте две големи тенджери вода до къкрене (едната за соса холандез, другата за поширането на яйцата). Разбийте сметаната с жълтъците и я сложете на водна баня над едната от тенджерите (дъното на купичката не трябва да докосва водата). Разбърквайте 2-3 мин, докато сосът се сгъсти и стане пухкав. Постепенно добавете и пречистеното масло, като не спирате да разбивате. Ако холандезът ви се струва твърде мазен или се сгъстява твърде бързо, добавете малко вода. Щом сосът поеме цялото масло, добавете дивия лук, горчицата и лимоновия сок. Дръжте го топъл.
3 Сложете сьомгата в тава и я оставете във фурната, за да се затопли, докато поширате яйцата. Добавете малко оцет във водата, направете водовъртеж, счупете яйцата в купа и ги пускайте в тенджерата едно по едно. Поширайте за 3-4 мин. Извадете ги от водата с решетеста лъжица, отцедете ги върху кухненска хартия и ги подправете.
4 За да сервирате, поръсете кресона с малко рапично олио и го сложете върху половинките мъфини. Отгоре накъсайте топлата сьомга. Върху нея сложете поширано яйце и го полейте със сос холандез. Ако се е сгъстил, разбъркайте го с малко вода.
Прочетете повече за:
фолиева киселинажелязоомега-3
Списанието
BBC Good Food България Брой 198
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ