Содена питка с късмет

Традиционно ястие за трапезата на Бъдни вечер.

12 June 2014 15:58
Содена питка с късмет
0 мин. Лесно Порции 0

  • ккал 0
  • маз 0
  • нас. маз 0
  • въгл 0
  • захар 0
  • фибри 0
  • прот 0
  • сол 0

Продукти

1 кг бяло брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. оцет
3 с.л. зехтин или олио

Приготвяне

1. Сипете 2/3 от брашното в голяма купа и направете кладенче в средата, в което добавете солта, захарта, содата, оцета, мазнината и хладка вода, колкото поеме. С дървена лъжица или шпатула разбъркайте съставките до хомогенна смес. Продължете да месите с ръце, докато оформите гладко тесто. Използвайте останалата 1/3 част от брашното при объркването и омесването.


2. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Вземете голяма сребърна паричка и я залейте с вряща вода. После я сложете да покисне в малко вода със сода, за да сте сигурни, че е напълно чиста. Намаслете голяма кръгла тава и прехвърлете тестото вътре. Пъхнете паричката в питката. Надупчете я с вилица и украсете по ваш избор. Печете 40 мин, след което намалете температурата на 180°С (160°С с обдухване) и оставете още 15-20 мин, докато прободена в питката клечка излезе суха. Извадете я от фурната, напръскайте я с малко вода и я увийте в кърпа, докато стане време за сервиране.

Списанието
BBC Good Food България Брой 200
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ