Бял шоколадов мус с поширан ревен

23 May 2019 17:17
Бял шоколадов мус с поширан ревен
70 мин. Средно Порции 6

  • ккал 500
  • маз 34
  • нас. маз 20
  • въгл 39
  • захар 27
  • фибри 2
  • прот 7
  • сол 0

Продукти

За муса
150 г бял шоколад
4 големи белтъка
1 с.л. кристална захар
200 мл пълномаслена сметана
За поширания ревен
185 мл бяло вино
1 с.л. кристална захар
1 шушулка ванилия, срязана по
дължина, без семената
около 375 г ревен, нарязан на
парчета по 5 см
За топинга
75 г овесени ядки
30 г брашно
2 с.л. кристална захар
50 г разтопено масло

Приготвяне

1 Разтопете белия шоколад в огнеупорна купа на водна баня и го дръпнете от огъня. Разбийте белтъците до твърдо връхче, добавете захарта и отново разбийте за кратко. Разбийте сметаната до меко връхче и добавете към нея разтопения шоколад. Разбъркайте внимателно, сложете 1 с.л. от битите белтъци, разбъркайте отново и добавете останалите белтъци. Работете бързо, като внимавате да не изкарате въздуха от сместа. Покрийте муса с фолио и го охладете за 1 час в хладилника.
2 Докато мусът стяга, поширайте ревена. Сложете виното, захарта, ванилията със семената и 150 мл водав тенджера и загрейте до завиране. Добавете ревена, намалете огъня и поширайте 2-3 мин. Изключете котлона и оставете ревена да изстине в течността.
3 Загрейте фурната на 180°С (160°С с обдухване). Смесете овесените ядки, брашното и захарта в купа и ги полейте с маслото. Разбъркайте добре, пресипете ги в незалепваща тава и запечете за 20 мин, като по средата на времето разбъркате, за да станат ядките златисти и хрупкави. Извадете топинга от фурната и го оставете да изстине. За да сервирате, извадете ревена от течността и го сложете в купички, като редувате с лъжици от муса. Поръсете с топинга с овесени ядки.
Прочетете повече за:
мусбял шоколадревен
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ