Какво трябва да знаете за гаргарата със солена вода

29 May 2019 11:39
Какво трябва да знаете за гаргарата със солена вода
Аптеките и някои магазини продават медицински води за уста и подобни продукти, но някои предпочитат гаргарата със солена вода и други методи в домашни условия.

Какво представлява?

Гаргарата със солена вода е домашен лек за възпалено гърло и други причинители на болки в устната кухина. Солената вода е обикновена смес от вода и готварска сол и тези две съставки могат да бъдат евтина, безопасна и ефективна алтернатива на водата за уста в аптеката.

Докторите и стоматолозите често препоръчват гаргарата със солена вода за облекчаване на болките в гърлото.

Приложения

Гаргарата със солена вода може да даде резултат при трениране на умерена болка, дискомфорт и гъделичкане в устната кухина. Ето и състоянията, които може да третирате с този метод:

Възпалено гърло – Institute for Clinical Systems Improvement и American Cancer Society (ACS) препоръчват гаргарите със солена вода, за да облекчите болките от възпалено гърло. Според ACS, редовното жабурене със солена вода може да помогне да поддържате устата си чиста и да предотвратите инфекции, особено при хора, които са подложени на химиотерапия или терапия с облъчване.

Афта – представляват болезнени ранички, които могат да се появят в устната ви кухина. Гаргарата със солена вода може да облекчи болката и да ускори възстановителния процес.

Алергии – някои алергии, като сенната хрема, могат да предизвикат подуване на носните пътища и гърло, което може да предизвика дискомфорт. Въпреки че гаргарата със солена вода няма да предотврати алергията, ще намали поне малко неприятното усещане в гърлото ви.

Респираторни инфекции – горните респираторни заболявания са често срещани и сред тях са настинки, грип, мононуклеоза и възпаление на синусите. Някои изследвания показват, че гаргарата със солена вода може да облекчи симптомите и дори да предотврати появата на горни респираторни инфекции.

Дентално знание – редовното жабурене със солена вода, може да помогне за отстраняването на бактериите от венците ви, което помага за почистването и предотвратява натрупването на плака и зъбен камък. Натрупването на бактерии в устата може да причини заболяване на венците и зъбен кариес.

Американската дентална асоциация (ADA) препоръчва внимателно да изплаквате устата си с топла солена вода след като сте имали профилактичен преглед при личния си стоматолог. По този начин ще поддържате чиста среда в устната си кухина и ще предотвратите появата а инфекция.

Солената вода убива ли бактериите?

Солената вода може да убие част от бактериите в устата и гърлото ви, но със сигурност няма да се пребори с всичките. Въпреки това водата може да помогне на бактериите да стигнат на повърхността на венците и зъбите. Част от тях могат да бъдат изхвърлени при изплюване на водата.

Рецепта

Солената вода е евтина и лесна за приготвяне. ADA съветва да добавите половин чаена лъжичка сол към 200 мл топла вода и да разбъркате, докато солта не се разтвори.

Друга рецепта предлага да включите и сода бикарбонат. Например, ACS препоръчва да смесите:

- 900 мл вода
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сода бикарбонат

Как да правите гаргарата ефективно

1. Отпийте количество, колкото да се чувствате удобно.

2. Жабурете солената вода в задната част на гърлото си.

3. Изплакнете около зъбите и венците.

4. Изплюйте.

Трябва да опитате да се жабурите, колкото можете по-дълго. Въпреки че е безопасно да погълнете солена вода, най-добре е да я изплюете.

За максимална ефективност, трябва да си правите гаргара със солена вода поне веднъж или два пъти дневно.

Ако се възстановявате от дентална процедура, можете да изплаквате устата си със солена вода. Макар че първите няколко дни, трябва да се изплаквате внимателно, за да предотвратите отварянето на рани. Следвайте препоръките на личния си стоматолог.

Рискове и съображения

Гаргарата със солена вода се смята за безопасна както за възрастни, така и за деца. Въпреки това, ако не можете да се жабурите, по-добре да не правите гаргара със солена вода.

Например, малките деца може да не мога да се жабурят ефективно. Педиатър може да предложи съвет кога детето е готово да се жабури.

Безопасно е да си правите гаргара със солена вода по няколко пъти на ден и най-често няма странични ефекти. Хора с високо кръвно налягане или с други здравословни проблеми, които трябва да ограничат приема на натрий, трябва да се посъветват с личен доктор или зъболекар, преди да си правят гаргара със солена вода.

Ако не харесвате вкуса на солената вода, може да добавите мед или чесън, за да подобрите вкуса.

Обобщение

Гаргарата със солена вода може да ви помогне за поддържането на чиста среда в устната ви кухина и да облекчи болките и дискомфорта от възпалено гърло, афти и дентални процедури. Гаргарата е бърза и лесна за правене, освен това е евтина и естествена алтернатива на водата за уста в аптеките.

Можете да се жабурите със солена вода по няколко пъти на ден. Обикновено няма странични ефекти. Въпреки това хората с високо кръвно налягане или тези, които трябва да ограничат приема на натрий, трябва да се консултират с доктор, преди да си правят гаргара със солена вода.
Списанието
BBC GoodFood България – брой 205
Facebook

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ